19 Април 2024петък07:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прокуратурата разследва външното министерство по сигнал на БСП

Кристиан Вигенин подозира корупционна схема за над половин милион лева

/ брой: 288

автор:Павлета Давидова

visibility 46

След сигнал от народния представител от БСП Кристиан Вигенин прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу служители на външно министерство. Сигналът е от 24 ноември. Депутатът алармира за незаконосъобразни действия, свързани с покупка на телефонни централи от българските посолства в чужбина, за които е следвало да се проведе обществена поръчка. ДАНС е извършила проверка по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, а резултатите са докладвани в Софийската градска прокуратура. С днешна дата вече е образувано досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Процесуално-следствените действия продължават, уверяват от прокуратурата.
Бившият външен министър Кристиан Вигенин уточни, че подозира Външно в корупционна схема за над половин милион лева. Той обясни, че веднага щом стана ясно, че кабинетът си отива, посланиците получили разпореждане от Външно да преведат хиляди левове за нова телефонна централа, официално разходите били заради бъдещото ни председателство на Съвета на Европейския съюз. Вигенин се възмути, че МВнР заобикаля Закона за обществените поръчки, като изпраща грама до всяко посолство. Инструкциите до всяко наше представителство са индивидуални и са придружени с фактура от фирмата доставчик. Навсякъде за оборудването ще отговаря "Балкантел" ООД, но сумите за техниката варират между 15 и 25 хил. евро. Всяко посолство трябва да закупи индивидуално централата, която да бъде инсталирана от фирмата-изпълнител. "При един и същ доставчик и един и същ модел сървър посланиците получават значително разминаващи се цени. Справка в интернет показва, че тази централа струва под 1000 евро", възмути се народният представител.
Устройството, което е предвидено за инсталация, може да обслужва до 600 телефонни номера, а с него ще се сдобият посолства само с един служител, сигнализира Вигенин. Експерти от бранша са заявили, че е удвоена и сумата за труд около инсталацията на продукта. В сигнала до прокуратурата Вигенин е изразил съмнения, че е възможно да има и нарушения, свързани с ДДС.
Депутатът твърди, че за инструкциите не са използвани "окръжни" грами, които биха позволили посланиците само да сравнят цените на услугата. По този начин може да бъде избегнато изискването под документацията да има подпис на постоянен секретар или зам.-министър и така те са разписани само от шефа на дирекция "Сигурност" и от главния секретар. Ударът върху МВнР е сериозен. Направен е опит в корупционни схеми да бъде въвлечено не само ръководството на министерството, а и индиректно редица български посланици в страни членки в ЕС, заяви Вигенин.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ