20 Април 2024събота09:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2016 - изненади, страх, напрежение, разруха

Отиващата си година разтърси света. Ще бъде ли следващата по-благосклонна?

/ брой: 289

visibility 2102

Наближаващият край на годината е времето, в което всеки обръща поглед към изминалите дни и прави равносметка на реализираните цели и пропуснатите възможности. За едни отиващата си 2016-а е била по-добра, за други - тест за тяхната издръжливост и упоритост. Напрежение, страх, многобройни кризи и разруха белязаха годината в световен план.
За съжаление, също като 2015-а, 2016 година бе белязана от знака на терора. Джихадистите от "Ислямска държава" удариха Европейския съюз в сърцето, като потопиха в кръв белгийската столица Брюксел. При атаките на летище "Завентем" и метростанция "Малбек" загинаха 34 души, а близо 200 бяха ранени. На връх националния празник на Франция ислямистите отново напомниха за себе си. Вечерта на 14 юли камион, управляван от тунизиеца Мохамед Бухлел, прегази стотици хора на крайбрежната алея на Ница. Кървавата равносметка - 84 жертви и над 300 ранени.
През отиващата си година Турция многократно бе разтърсвана от кървави атаки. През януари взрив в историческия център на Истанбул взе 11 жертви, повечето от които германски туристи, на 13 март атентат имаше в столицата Анкара - при взрив на кола бомба загинаха 37 души. Няколко дни по-късно атентатор самоубиец се взриви на главния пешеходен булевард в Истанбул и уби петима. През юни атентат на летището в Истанбул уби 41 души. Многократни бяха атаките срещу военни и полицаи, за които турските власти обвиняват забранената от тях Кюрдска работническа партия (ПКК).
През май самолет на "Иджиптеър" с 66 души на борда, граждани на 12 страни, се разби в Средиземно море. Комисията, разследваща катастрофата, не е открила никакви технически проблеми и дефекти. Следи от експлозиви бяха открити по тленните останки на жертвите, което подкрепя версията за терористичен акт.
Щатите също не останаха пощадени от кървавите лапи на терористите. Ислямистът Омар Мартин уби 48 души в гей клуб в Орландо, отговорност за атаката пое "Ислямска държава". Джихадистката групировка не спира да вилнее в Сирия и Ирак въпреки опитите да бъде смазана. През лятото Турция започна операцията "Щитът на Ефрат", чиято прокламирана цел бе борбата срещу ИД. Само че Анкара използва тези действия, за да разчиства сметките си с кюрдите в Ирак. А Сирия продължава да тъне в кръв и разруха въпреки плахите признаци за разрешаване на конфликта.
И през 2016-а мигрантската криза продължи да измъчва Европа. Заради своята безпомощност и неадекватност европейските лидери с лекота предадоха Европа в ръцете на Турция, сключвайки през март мигрантското споразумение, което даде на Ердоган властта да извива ръцете на Брюксел. Той започна най-нагло да изнудва, а ЕС да мълчи, да не си позволява крайни изказвания, дори и във връзка с последствията след опита за преврат на турските военни през юли. Именно този опит бе едно от най-неочакваните събития, белязали 2016-а. При потушаването му загинаха над 260 души, повечето от които цивилни. Това събитие разчисти пътя на Ердоган към ислямизиране на страната. Той предприе репресивни мерки - арести и уволнения на хиляди, закриване на медии, заглушаване гласовете на противниците на властта. А съпредседателите на прокюрдската Народнодемократичната партия, както и нейни депутати, бяха вкарани в затвора. Що се отнася до реакцията от страна на ЕС, все пак позитивен сигнал бе изпратен от Европарламента, който призова за замразяване на преговорите с Турция за членство.
Не стига всички главоболия, които има ЕС, ами и британците му нанесоха поредния удар. На 24 юни мнозинството от гласувалите на безпрецедентния референдум за членство предпочете скока в неизвестното и затръшна вратата пред съюза. Огромен политически трус, "Брекзит" постави съвсем ясно въпроса за съществуването на Обединена Европа в този вид. Британците казаха това, което и много европейци подкрепят - "не" на този бюрократизиран ЕС, който, вместо да решава проблемите на европейците, се е превърнал в част от проблема. А това е плодородна почва за политици от крайните политически сектори - традиционните политически партии са тотално дискредитирани. В тази несигурна обстановка Партията на европейските социалисти (ПЕС) даде категорична заявка за промяна в Европа, като представи План за прогресивни реформи. Съществена част от него е Планът за младежта, по-известен като плана "Станишев".
Безспорно събитие номер едно във финансовата сфера бяха т.нар. Панамски документи. Те разкриха документите на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", занимаваща се с регистриране на офшорни компании в данъчни убежища.
Най-неочакваната промяна за целия свят донесе изборът на американците за нов държавен глава. Противно на всички прогнози милиардерът Доналд Тръмп победи бившия държавен секретар Хилъри Клинтън. Предстои да видим дали след като официално влезе в Белия дом Тръмп ще изпълни поне част от обещанията, които му осигуриха победата.
Две събития с български корени белязаха отиващата си година. Бразилският президент Дилма Русеф бе свалена от власт заради обвинения в нарушаване на бюджетните закони на страната. А битката за генерален секретар на ООН вълнуваше световната общественост през цялата година. Българското правителство, служещо на чужди интереси, пропиля златния шанс българин да оглави световната организация. А го имаше в лицето на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
И природата не ни пощади през тази година. Поредица силни земетресения разтърсиха различни части на света. През август опустошителен трус взе над 250 жертви и остави хиляди без дом в италианския град Аматриче. Земята под Италия не спря да се тресе в продължение на 2 месеца.
В края на ноември голяма трагедия разтърси света - почти целият бразилски футболен отбор "Чапекоензе" загина в самолетна катастрофа в Колумбия. Общо 76 души намериха края си в трагичния инцидент.
През 2016-а се простихме с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на преклонната възраст 90 години. Именно през тази година и американският президент Барак Обама направи историческо посещение в Хавана. През септември си отиде бившият израелски президент, премиер и виден държавник Шимон Перес. Тайланд пък се прости със своя крал, който беше най-дълго управлявалият монарх в света.
Нека на 31 декември, когато стрелките на часовника се приближават към дванадесетия час, си пожелаем нестихваща вяра, че по-добрите времена предстоят. И оптимизъм - за да можем да продължим напред и да дочакаме жадуваната промяна в България, Европа и света. А тя, промяната, може би е на прага.



На 23 юни 51,9% от британците гласуваха за излизането на Великобритания от ЕС. Още на следващия ден след референдума започна неговото оспорване и искания за нов референдум. Инициаторът на гласуването премиерът Камерън подаде оставка, а новият стопанин на "Даунинг стрийт" 10 Тереза Мей бе натоварена да осъществи тежката задача - напускането на Острова от обединена Европа. Като втори политически трус за ЕС през 2016-а анализаторите определят провала на инициирания от италианския премиер Матео Ренци референдум, който му коства поста


И през 2016-а мигрантската криза не пощади Европа, която все повече се огражда със стени. След като бе затворен т.нар. Балкански маршрут, Гърция се превърна в огромен бежански лагер


Цветя и свещи след поредния кървав акт в сърцето на Европа. Белгийската столица Брюксел бе ударена от джихадистите от "Ислямска държава"


Терористите нямаха милост и навръх националния празник на Франция окървавиха туристическата перла Ница. Все още не намира отговор въпросът дали европейските лидери се осъзнаха и ще предприемат необходимите мерки, за да осигурят спокойното съществуване на своите граждани


След много перипетии накрая бе подписано Всеобхватното споразумение за търговия между ЕС и Канада, по-известно като СЕТА. България, за разлика от малка Валония, изтъргува подкрепата си с измисления мотив за падане на канадските визи. Предстоят гласувания в националните парламенти на страните членки и Европарламента, където расте опозицията срещу спорната сделка


За Македония годината бе белязана от политическа криза, скандали и масови протести, станали известни под наименованието "цветна революция". Недоволните македонци хвърляха балони с цветна боя по сградите на властта. Резултатът от дългоочакваните избори едва ли ще донесе жадуваната стабилност и промяна


Месеци наред синдикати, студентски организации и ученици протестираха във Франция срещу обявената от социалиста президент Оланд промяна в трудовото законодателство. Срещу проекта бяха събрани рекордните един милион подписа. Движението "Будни нощем" се превърна в мощно социално явление


В късния следобед на 15 юли група военни се опитаха да извършат военен преврат в Турция. Танкове блокираха двата моста над Босфора в Истанбул. Множество войници излязоха по улиците, а военни самолети бяха заснети да прелитат ниско над Анкара. Президентът Ердоган призова хората да защитят демокрация и да излязат на улиците. Хиляди откликнаха на призива му и започнаха боеве с превратаджиите главно по улиците на Истанбул и Анкара. Опитът за преврат бе потушен, последваха масови арести, които не спират и до днес


Дали инициираните от руския президент Владимир Путин преговори за Сирия ще сложат край на продължаващия пета година кървав конфликт?


Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ (както на "Брекзит") означава преди всичко, че цялата световна архитектура, изградена след Втората световна война, се преобръща и сгромолясва. Картите на геополитиката ще бъдат раздадени отново. Навлизаме в нова ера, чиято отличителна черта е неизвестното


България загуби битката за нов генерален секретар на ООН, след като правителството по средата на надпреварата реши да смени нашата кандидатка генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Този, меко казано, неудачен дипломатически ход спъна и двете ни кандидатки и "изстреля" португалеца Гутериш начело на световната организация


"През живота си съм преживяла два преврата: първия с оръжие, насилие, репресии и втория сега, когато превратаджиите ме свалят от поста, на който ме е избрал народът", заяви президентът на Бразилия с български корени Дилма Русеф, след като в края на август 61 (при нужни 54) сенатори гласуваха за отстраняването й от президентския пост, 20 я подкрепиха


Привържениците на мира в Колумбия се изпълниха с нова надежда, след като на 24 ноември в театър "Колон" в Богота бе официално подписано обновеното мирно споразумение между правителството и партизаните от ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия). Това бе втори опит да се стигне до омиротворяване на разяжданата от 52-годишен вътрешен въоръжен конфликт страна


Само за една лятна нощ от Аматриче не остана почти нищо. Същото се отнася и за близките села Акумоли и Пескара дел Тронто, заличени от земетресение със сила 6,2 в Централна Италия на 24 август сутринта, при което загинаха 240 души - включително деца. Много хора останаха затрупани под развалините, а хиляди - без дом. Последваха вторични трусове, които бяха усетени от Болоня до Неапол


Куба се сбогува със своя легендарен лидер Фидел Кастро, който почина в края на ноември на 90-годишна възраст. Кастро беше сред групата на Великите, които промениха не само своята държава, но и света. Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член на международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи


Страниците подготвиха
Кристиела Симеонова и Галина Младенова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ