20 Април 2024събота09:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП ограничи "вечното" депутатстване

Трябва да има давност за работата на председателя на партията и народните представители, аргументира се Корнелия Нинова

/ брой: 289

автор:Юлия Кулинска

visibility 39

Ръководството на БСП ще препоръчва на структурите си по места да не включват в листите за следващия парламент депутати, които са имали три пълни мандата, или 12 години като народни представители. Това е част от постановките в модела на парламентарна група, приет на съботното заседание на Националния съвет на социалистическата партия. На него се приеха процедурите за издигане на кандидатите за народни представители в 44-то народно събрание.
Партийните структури не бива да допускат номинирането на един кандидат в повече от един избирателен район. Посочено е и да не издигат за кандидати за народни представители действащи кметове от БСП. Дължината на проектолистите за народните представители да е равна на два пъти броя на мандатите за съответния МИР, пише още в документа. Конференциите, на които ще се предлагат кандидатури, започват от 1 януари и трябва да приключат до 4 февруари. След това листите ще бъдат утвърждавани от НС на БСП, който може да ги редактира, ако не са спазени препоръките.
Правилата предизвикаха остри спорове сред част от членовете на ръководството. Румяна Сидерова настоя да се направи преценка на дейността на депутатите и тези, които не са били активни в комисиите и в пленарната зала, да не бъдат номинирани. Дора Янкова призова колегите си към консолидация и искреност, да загърбят различията си и да проведат сериозни дебати в ОПО за промените в устава и акцентите в платформата. Тя настоя всички кадри на БСП да бъдат равнопоставени. Таско Ерменков подчерта, че предвид динамичната политическа ситуация БСП трябва да се съсредоточи върху изработването на платформата, която да се превърне в план за действия, и акцентът на разговора в БСП да не е кой, а какво. Платформата трябва да е нашата алтернатива за управление, нужна ни е стройна програма и остра опозиционна политика, ако това НС продължи да работи, отбеляза Явор Гечев.
Спокойната и делова атмосфера, в която протичаше работата на социалистите, се нажежи, когато депутатът с най-голям стаж Янаки Стоилов предложи в правилата за номинации да се запише, че всеки, който притежава или контролира с пряко свързани лица 3 или повече милиона лева, да не бъде издиган за депутат. За него това било сигнал, че през последните години парите все повече управляват политиката. Стоилов се възпротиви и на изискването кандидат-депутатите да се номинират само от един МИР. Той се съгласи, че трябва да има обновление в партията, но не приема това да става само с млади хора. Няма лошо, но трябва много да се внимава да не стане от това пълна подмяна на партията, уточни Стоилов. Той добави, че зад предложенията на Нинова прозирали и много лични мотиви. Превръщаме времето само в измерител на дейността, а не на свършената работа, контрира Стоилов. Изказването му предизвика лек смях и оживление в присъстващите, които започнаха да се питат кого визира депутатът. Трябва да бъдем много доволни, защото можеше да има много по-лош вариант и можеше да ни пратят и на трудововъзпитателен лагер, коментира пък Георги Божинов. 
Край на спора сложи Корнелия Нинова, която опонира на двамата, че както има мандатност за общински и областни председатели, така трябва да има давност и за председателя на партията, и за депутатите. В крайна сметка предложението на Стоилов не беше подложено на гласуване и правилата за номинации на депутати бяха гласувани с болшинство.

Равенство между мъже и жени и млади хора ще има в бъдещата ПГ

В бъдещата парламентарна група на БСП ще се наблегне и на равнопоставеността на половете и младежкото представителство, реши НС на БСП. Това означава, че бъдещите депутати, мъже и жени, ще бъдат по 40% за всеки от половете, като 30% от тях ще са на възраст до 40 години. Според предварителния разчет 15% от хората, които ще влязат в следващия парламент, трябва да са политически лидери и общественици, включително и партньори от коалиционната и гражданската квота, 20% - политици и експерти с опит в областта на социалната политика, 15% - с опит в областта на макроикономиката и финансите, 15% - с опит в областта на управлението на сектори от реалната икономика, 20% - с опит в областта на гражданското общество, правото, социологията, политологията и медиите, 15% - политиците и експерти в областта на външната и европейската политика, отбрана, национална и вътрешна сигурност.
Националният съвет гласува още членовете на ИБ и НС на БСП депутатът Стоян Мирчев, Кирил Зарков и Иван Ченчев да станат членове на комисията по коалиционна политика.
Беше утвърден и постоянен предизборен щаб от пет души. Негов председател е Корнелия Нинова, заместници са Красимир Янков, Кирил Добрев и Георги Гергов, а секретар Асен Димитров.


Заседанието на Националния съвет започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите при инцидента в Хитрино

В речта си Корнелия Нинова заяви, че народът изгони управлението на ГЕРБ през вратата, сега те ще се опитат да влязат през прозореца "заради власт и пари"
Снимки Благовеста Цветкова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ