Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Най-много са самоубийците в Североизтока

Средно по 8 души на ден посягат на живота си

Аида Ованес

20. Декември 2016 , брой: 290   680   0Най-висока е смъртността от самоубийства в Североизточна България - 12 души на 100 хил. души. Това сочат данните от проучване на отдел "Психично здраве" в Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2015 г. Специалистите провеждат проучванията си над 6 години, поясни директорът на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков. Целта е да се види има ли разлика в броя опити за самоубийства в регионите, в които има обучени специалисти, за да може обективно да се "измери" ефектът от обучението, коментира д-р Захари Зарков, началник отдел "Психично здраве" в НЦОЗА.
 Най-ниска е смъртността в Северозападна България, където цифрата е два пъти по-малка от Североизтока. В Северозападния и Северния Централен регион все още не са обучавани лични лекари, психолози и социални работници по проблемите на тревожността и депресията.
Поне 8 българи дневно посягат на живота си, всеки десети опит завършва фатално, 800 души годишно се самоубиват у нас, коментира доц. Хинков. Смъртността от самоубийства е 0,6% от общата в страната. Мъжете умират 3 пъти по-често, но жените правят повече опити.
Опитите за самоубийства в България да намалеят с 10% е основната цел на проекта "Подобрени услуги за психично здраве" на НЦОЗА, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това ще се постигне чрез повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство, категорични са от НЦОЗА. Целта е лекарите да разпознават бързо тревожност и депресия. Установено е, че човек с тревожност и депресия посещава голям брой лекари и многократно личния си лекар с различни телесни оплаквания и между шестия и осмия месец става ясно, че той няма физическа болест, а депресия.
В 43% от случаите основната причина българите да посягат на живота си е лична - конфликти в семейството между съпрузи или с родители. Втората по честота причина са психичните разстройства (12%), следвани от несподелена любов. Заради загуба на работа на живота си посягат 1-2% от всички, опитали да се самоубият.
Безработните и пенсионерите са рискови групи и са необходими специфични интервенции, насочени към тях. Според специалистите мит е, че самоубийствата у нас имат корен в тежките финансови и икономически условия на живот. Според проучването финансовите проблеми са на 6 място по причина човек да посегне на себе си, на 8 място е загубата на работа. Въпреки това се налага изводът, че най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и работещите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"