19 Април 2024петък18:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безсмислено и подло

/ брой: 291

автор:Галина Младенова

visibility 122

Убийство на посланик е безпрецедентно в световната практика. Разбира се, историята познава такива случаи - самата Русия е загубила от ръцете на убийци четирима свои посланици. На кого обаче толкова е пречел руският дипломат Карлов в Турция? Основната версия е, че целта на този терористичен акт е била да се попречи на започналото напоследък сдобряване между Анкара и Москва. Тази версия се споделя от руския външен министър Сергей Лавров. "Ние сме убедени, че основната цел на тези, които са планирали това коварно деяние, е да се провали процесът на нормализацията на отношенията между Русия и Турция, за да не се допусне ефективна борба срещу тероризма в Сирия. Тази цел е с негодни средства", подчерта Лавров.
Руският посланик беше застрелян точно в момент, когато Москва и Анкара се стремят да възстановят отношенията си и да постигнат споразумение за конфликта в Сирия, където двете страни подкрепят съпернически фракции. Убийството стана в навечерието на срещата между външните и военните министри на Русия, Турция и Иран. Подлият акт обаче не попречи трите страни да постигнат съгласие за регулиране на сирийската криза. Нещо повече - Русия, Турция и Иран обявиха, че са готови да станат гаранти по изпълнението на т.нар. Московска декларация. С други думи - и Москва, и Анкара, и Техеран ще продължат да осъществяват целите си в Сирия и може би в окървавената държава най-накрая ще настъпи мир.
Не може да очакваме и захлаждане в руско-турските отношения, тъй като нито Москва, нито Анкара биха позволили да се разстрои крехкото съгласие помежду им точно в този момент. Безспорно е, че Турция носи отговорност за смъртта на посланика. Като приемаща страна тя е задължена да осигури безопасността на чуждите дипломати. Защо турците са се провалили тепърва ще се уточнява. Факт е обаче, че Анкара реагира незабавно и арестува дори цялото семейство на убиеца. Факт е също така, че терористичният акт не е постигнал целта си. Това си остава просто едно подло и безсмислено убийство.
По-страшен е терорът в Германия, защото поредният атентат с камион убиец постига целта си. Европа започва да живее зад решетки, бетонни блокове, полицейска обсада. Вместо радост и веселие, задължителни за Коледа, европейците все по-често се затварят по домовете си от страх да не попаднат на мушката на терористите. На Стария континент тероризмът започва да постига целта си - лека-полека страхът започва да превзема душите на европейците.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ