Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

11 нарушения установи МОН при извършения преврат в МУ в София

Силова смяна и в Студентския съвет предприема новата власт във вуза

Велиана Христова

21. Декември 2016 , брой: 291   388   0МОН установи 11 нарушения в документите на Общото събрание на МУ в София, което през октомври свали от поста проф. Вихра Миланова, ректор от няколко месеца, и избра на нейно място бившия шурей на Бойко Борисов проф. Виктор Златков. Проверката е на звеното за вътрешен одит на МОН и бе разпоредена от Меглена Кунева на 6 октомври.
Одиторите установили, че в състава на Контролния съвет (КС) на вуза не е бил включен представител на Студентския съвет. КС е надхвърлил правомощията си, като е изразявал становища за незаконосъобразност на действията на проф. Миланова и за правото й да сключва и прекратява трудови договори. На проверяващите не бил предоставен документ, че бившият ректор проф. Митев бил упълномощен от членовете на Академичния съвет (АС) да насрочи и ръководи заседанието му на 20 септември. Проф. Митев имал болничен лист от 14 до 27 септември, но е ръководил заседанието на АС, който може да бъде свикван само от действащия ректор. Одиторите писмено са уведомени, че задължителните вътрешни правила на АС не са изготвени.
Според правилника на вуза заседанията на Общото събрание (ОС) са публични, освен ако то не реши друго. На 11 октомври, когато бе свалена проф. Миланова, в ОС не е поставян изобщо въпрос да се закрие заседанието, въпреки това бившият главен секретар при Митев Алексей Алексеев изгони журналистите на улицата и не допусна външни лица, констатират одиторите. Свидетели тогава на грубото самоуправство, извършено с помощта на частни бодигардове, бяха около 30 журналисти.
ОС гласувало състав и председател на изборна комисия, различни от определените от АС на 20 септември. Не е спазено изискването 10 календарни дни преди ОС в канцеларията на ректора да се депозират кандидатурите за ректор и да се предоставят на комисията по кандидатурите. Одиторите констатират, че броят на присъствалите на ОС по протокол е различен от броя на регистрираните на изборните бюра. Изборната бюлетина за нов ректор не е била предоставена на одиторите и не може да се прецени доколко тя съответства на правилника. На одиторите не е дадена информация къде са били изборните книжа в течение на няколко дни, след което новата власт в МУ ги "отвори" показно пред журналисти. Проф. Златков тогава призна, че те са били "на отговорно пазене" при него. Има подозрения, че те са били манипулирани. Одиторите установяват и 5 нарушения на процедури за научни звания и академични длъжности, вкл. недопускане на докторанти извън МУ да кандидатстват за "асистент".
Подготвя се преврат и в Студентския съвет, като "организираната престъпна група, ръководеща нашия университет", се готви да свали в нарушение на всички правила и законно избрания т.г. негов председател и да го замени с послушник на новата власт, когото тя е облагодетелствала неведнъж. Това съобщиха в писмо до ДУМА студенти от вуза. Дневният ред и схемата за преврата според тях е по същата схема на мутренски проведеното ОС. Според сайта на МУ такова събрание бе насрочено за снощи.
При редакционното приключване на броя журналисти видяха, че Алексей Алексеев събира частните охранители, за да не допускат никого при студентите. Заведените в съда дела срещу преврата в МУ не са приключили.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"