20 Април 2024събота03:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обзор

Без титли и в годината на Рио

Демирева, Янкови и грациите ни отсрамиха през 2016 г.

/ брой: 192

автор:Владимир Николов

visibility 89

Българският спорт изпраща със смесени чувства 2016 г., след като останахме без златно отличие на втора поредна Олимпиада, макар че това вече учудва малцина. Кризата в управлението на българския спорт, която започна по време на първото правителство на ГЕРБ и на министър Свилен Нейков (иначе последният треньор, спечелил олимпийска титла за страната ни), продължи и при Красен Кралев с втория непълен мандат на кабинета "Борисов".

Кралев ще влезе в историята

като първия български спортен министър, изкарал цяла Олимпиада заедно с българските олимпийци. Дългият му престой в Олимпийското село в Рио до голяма степен само натовари участниците ни на най-големия спортен форум за годината.
Бяхме на път да запишем ново дъно в досегашните ни участия на Олимпиади, но в последните дни Елица Янкова се пребори за бронзов медал в най-леката категория в женската борба. После лекоатлетката Мирела Демирева остана на косъм от титлата във високия скок, като отстъпи златото на 37-годишната испанка Рут Бейтия. И двете преодоляха по 197 см във финала на състезанието, но нашето момиче имаше един погрешен опит повече, който я лиши от титлата. Пак така през юни тя отстъпи също на испанката и европейското злато на шампионата в Амстердам.
В последния ден на 31-вата лятна Олимпиада ансамбълът ни в художествената гимнастика извоюва бронзовите медали след равни оценки в двубоя с момичетата от Испания. Грациите ни преодоляха кошмара, след като най-хубавото от момичетата Цветелина Стоянова направи опит да се самоубие със скок от VІ етаж, но за късмет оцеля. След Рио рекордьорките ни по дълголетие в ансамбъла прекратиха кариерата си с грандиозен бенефис в препълнената зала "Арена Армеец", а малко по-късно и заместилата Цвети - Любомира Казанова, изненадващо обяви, че също се отказва от спорта заради хронична травма. Примерът им зарази и треньорката Инна Ананиева, която също изненадващо прекрати кариерата си.
Макар останали без медали,

и други спортисти ни донесоха радост

на Игрите в Рио. Но участието ни там по-скоро ни донесе горчилка от неоправданите очаквания. Неостаряващата Ивет Лалова бяга на финал на 200 м на своята четвърта Олимпиада, но остана 8-а в него. Последна, 8-а във финала, в стрелбата с пистолет на 25 м завърши Антоанета Бонева, въпреки че замина за Бразилия като европейска шампионка, носителка на Световната купа и суперфаворит. Смятаният за сигурен медалист в джудото Ивайло Иванов остана в подстъпите на отличията, като загуби на 1/4-финал в кат. до 81 кг от американеца Травис Стивънс, а после и в репешажа срещу италианеца Матео Маркончини, и така завърши 7-и. Няколко дни класирането му обаче беше най-добро за българите в Рио.
Така

страната ни се нареди на 65-о място

в класирането по нации с 1 сребърен и 2 бронзови медала, и дори не успя да повтори срамното 63-о място от Лондон 2012, когато приключихме само с по 1 сребърно и бронзово отличие.
Представителите ни в тениса Григор Димитров и Цветана Пиронкова напуснаха Рио след бледи изяви и загуби още на старта. Гришо ще запомни второто си олимпийско участие и с критиките, които отнесе в социалните мрежи, че се е държал надменно и дори не поздравявал другите български олимпийци. Въпреки че беше обявен от специалисти за "разочарование на годината" и въпреки отказа му да представя България за купа "Дейвис" и да играе на турнира в "Арена Армеец", хасковлията попадна в Топ 10 на спортистите ни, след като достигна финали на състезанията в Сидни, Истанбул и Ченду, и полуфинали в Синсинати, Пекин и Стокхолм. За 12 месеца Гришо се изкачи от №40 до №17 в света. Прогресът му стартира с привличането за треньор на венецуелеца Дани Валверду, работил с шотландеца Анди Мъри и с чеха Toмас Бердих. Само за 3 месеца през есента Димитров записа 17 победи, между които впечатляващи първи успехи срещу Анди Мъри и Рафаел Надал (Испания) и отпадане след здрава битка с доскорошния №1 в света Новак Джокович (Сърбия) на последния за сезона "Мастърс" в Париж.
Алпинистът

Боян Петров покори 3 осемхилядника

през годината в Хималаите - Анапурна (8091 м), Макалу (8485 м) и Нанга Парбат (8126 м) и вече има на сметката си 8 изкачени осемхилядници. Той си е поставил авторитетна задача да стане първият българин, покорил всички 14 осемхилядници, при това без използване на кислород.
Поводи за гордост ни донесе и алпинистът веган д-р Атанас Скатов, който покори Анапурна и Макалу и заради лоши атмосферни условия се отказа в подстъпите на Дхаулагири (8172м), Гашербрум 1 (8068 м) и Гашербрум 2 (8035 м), известен още като К2 и най-опасния осемхилядник.
2016 г. записа още една черна страница в историята на българския спорт, след като

състезателите ни нямат нито една титла

и от световно първенство в олимпийските спортове и категории.
Борбата, която остава най-успешният ни спорт в историята, отново заслужи най-много отличия. Пет бронзови медали спечелиха борците на европейското първенство в Рига през март - Георги Вангелов и Николай Куртев - в свободния стил, Даниел Александров - в класическия, и Елица Янкова и Мими Христова - при жените.
Боксьорките, водени от Станимира Петрова (54 кг), измиха донякъде срама с 3 титли от европейското първенство в София в неолимпийските категории. На най-високото стъпало се изкачиха Севда Асенова (48 кг) и Деница Елисеева (57), а спряната от участие за Рио Стойка Петрова (54 кг) спечели сребърен медал на световното първенство в неолимпийските категории в Астана, откъдето Елисеева се завърна с бронз.
Отличията им донякъде оправдаха новата политика на Министерството на младежта и спорта за даване на приоритет на женските бокс, борба и кану.

В зимните спортове ни отсрами Радослав Янков

Той стана първият българин с Голям кристален глобус в паралелните дисциплини в сноуборда и изкачи България на ново ниво в младия спорт.
В края на годината гордост ни донесоха и биатлонистите Красимир Анев, завършил 7-и в индивидуалното бягане на 20 км за Световната купа в Йостерсунд, и Владимир Илиев, класирал се пети в спринта на 10 км в Нове Место, пак за Световната купа.

Успешна бе годината

и за най-добрия ни професионален боксьор Кубрат Пулев, който спечели и двата си мача и надяна два шампионски пояса. На 7 май Кобрата победи по точки Дерек Чисора (Вбр) за вакантната европейска титла и осигури бъдещето си в "Зауерланд". На първия си мач пред родна публика на 3 декември Пулев вдигна на крака препълнената "Арена Армеец", след като отказа в три рунда бившия световен шампион Самюел Питър (Ниг) и спечели интерконтиненталната титла. Така заслужи статут на задължителен претендент за титлата на Международната боксова федерация (IBF). С първата истинска боксова гала на родна земя Кобрата се нареди до националния отбор по волейбол и Григор Димитров, които единствени са успявали да напълнят "Арена Армеец" при спортни събития.
Българският пилот на BMW Мартин Чой изуми света по време на авторитетните "24 часа на Льо Ман" при моторите, след като кара сам близо 17 часа заради падания на останалите двама негови съотборници.
Традиционно добре се представиха и самбистите на световната сцена. На шампионата на планетата в София четвърта титла заслужи Мария Оряшкова.

Надежди за бъдещи спортни успехи

пораждат и младите ни спортисти. Щангистът Стилян Гроздев (17 г.) стана европейски шампион за юноши до 20 г. в Ейлат, Израел, със световен рекорд в изхвърлянето 126 кг, а преди това спечели и злато на Евро 2016 (до 17 г.) в Полша.
В бокса европейски титли заслужиха Еми-Мари Тодорова (17 г.) в Орду, Турция, и Иван Атанасов (16 г.) в Капошвар, Унгария.
Моника Димитрова (17 г.) стана световна шампионка по карате киокушин във Варна, а преди това взе и евротитла в Берлин.
Катрин Маноилова (17 г.) е най-вероятната наследничка на легендата Евгения Раданова в шорттрека със спечелени 2 бронзови медала от Вторите зимни младежки олимпийски игри в Лилехамер. Пак там сноубордистът Валентин Миладинов (17 г.) спечели също бронз в отборния бордъркрос.
Мирослава Минчева (17 г.) стана европейска вицешампионка по спортна стрелба на 25 м малокалибрен пистолет в Талин, Естония, и сребърна медалистка от турнира за Световната купа за юноши и девойки в Габала, Азербайджан, и на Гран при турнира за юноши и девойки до 18 г. в Смедово, Сърбия.
19-годишният пилот Павел Лефтеров спечели шампионската титла в германския шампионат DTC, в който за първи път участва български пилот.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ