25 Април 2024четвъртък22:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мирела Демирева е №1 на 2016 г.

Ина Ананиева е Треньор на годината, а ансамбълът е най-добър отбор

/ брой: 192

автор:Владимир Николов

visibility 903

Очаквано Мирела Демирева беше избрана за Спортист на 2016 г. Лекоатлетката заслужи най-ценното индивидуално отличие, след като на Олимпиадата в Рио се окичи със сребърен медал на висок скок. Това беше и най-доброто представяне на български спортист в Бразилия. В 59-ата поредна анкета Демирева събра 1398 т.
Тя успя да надвие конкуренцията на боркинята Елица Янкова и носителя на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини Радослав Янков. Янкова, която първа от българите взе медал в Рио, събра 1107 т., а чепеларецът - 1029 т.
В анкетата своя вот дадоха 154 действащи спортни журналисти от общо 51 електронни и печатни медии. Този сезон Мирела спечели и сребърен медал и от другото голямо първенство - европейското в Амстердам. Това е втори пореден триумф за леката атлетика, след като преди година приза отнесе Габриела Петрова (троен скок). За шести път в последните 10 г. победителят е жена, а за 16-и път от всички издания лекоатлет. Така "царицата на спортовете" се изравни с борбата на първото място по брой победи в класацията "Спортист на годината".
За Отбор на годината очаквано беше избран националният ансамбъл по художествена гимнастика, който в Рио се окичи с бронз. Грациите, които вече прекратиха кариерите си, събраха 130 т. и изпревариха убедително футболния шампион Лудогорец, националния отбор по волейбол за мъже и националния тим по хандбал за жени. Това е втора награда за ансамбъла след 2014 г.
Също очаквано наставничката на грациите Ина Ананиева спечели анкетата на в. "Труд" за Треньор на годината. Тя също за втори път получи признанието след 2014 г., след като сега изпревари Георги Дерменджиев (треньор на футболния Лудогорец), Георги Атанасов (треньор на Радослав Янков), Маркус Якобус ван Лювен (треньор на Мирела Демирева) и Петър Касабов (треньор на Елица Янкова).
Ананиева влезе в елитен клуб, след като стана осмият треньор с повече от една награда.
Гюлетласкачът Ружди Ружди беше избран за най-добър спортист с увреждания. 25-годишният лекоатлет сложи край на доминацията на Стела Енева в категорията, след като спечели златен олимпийски медал в Рио и постави нов световен рекорд.
Джудистът Ивайло Иванов пък бе отличен от "Еврофутбол" като най-добър млад спортист за втора поредна година.


10-те най-добри


 1. Мирела Демирева (лека атлетика) 1398 т.
 2. Елица Янкова (борба) 1107 т.
 3. Радослав Янков (сноуборд) 1029 т.
 4. Ивет Лалова (лека атлетика) 871 т.
 5. Григор Димитров (тенис) 513 т.
 6. Кубрат Пулев (бокс) 503 т.
 7. Боян Петров (алпинизъм) 319 т.
 8. Станимира Петрова (бокс) 208 т.
 9. Александър Везенков (баскетбол) 202 т.
10. Цветана Пиронкова (тенис) 178 т.


Легендарни българи връчваха наградите

Параолимпиецът Ружди Ружди донесе единствения златен медал за България от Рио де Жанейро при това със световен рекорд в тласкането на гюле и заслужено получи наградата за Най-добър спортист с увреждания от генералния секретар на БОК Белчо Горанов


За първи път в 59-годишната история на анкетата съзвездие от легендарни български дейци от изкуството, културата, музиката, медицината и спорта връчиха статуетките на наградените. Демирева получи приза си от президента на БОК Стефка Костадинова, олимпийска шампионка и световна рекордьорка в същата дисциплината, която сама е рекордьорка с 4 победи в анкетата. 
Варненката Янкова бе наградена от спортния министър в оставка и неин съгражданин Красен Кралев. Той даде отличието и на грациите от ансамбъла. Радо Янков получи статуетката си от номинирания за Грами български цигулар Веско Ешкенази.
Освен водеща на церемонията, Ивет Лалова-Колио беше и една от наградените в челната четворка. Спринтьорката получи наградата си от примата на българския балет Маша Илиева. Другият водещ беше легендарният капитан на българския национален отбор по волейбол Владо Николов.
Останалите, които награждаваха, са художникът и академик Светлин Русев, началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров, златният учител на България - физикът Теодосий Теодосиев и живата легенда на рока Данчо Караджов. Параолимпиецът Ружди Ружди пък получи приза си от генералния секретар на БОК Белчо Горанов.
Главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков награди Треньор №1 Ина Ананиева. Печатното издание е организатор на това допитване. Първият българин с Пулицър за фотожурналистика Стоян Ненов връчи на джудиста Ивайло Иванов наградата на "Еврофутбол" за най-добър млад спортист.
Музикалната част на церемонията беше поверена на супергрупата "Легендите", съставена от звездите в някои от най-обичаните български групи за всички времена. Йордан Караджов от "Сигнал", Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от Д2, Косьо Марков и Стенли от "Тангра" и Любо Киров изпълняваха емблематични български песни.


След церемонията


Мирела Демирева, №1:
"Смятам, че съм живото доказателство, че когато на човек му бъде даден шанс, може да постигне мечтите си. Аз постигнах една своя мечта, но вярвам, че най-доброто за мен тепърва предстои. Най-доброто предстои за всички нас. Изключително много хора имат принос за това, което ми се случва. Искам да благодаря и на себе си, че запазих кураж. Продължих да се боря и никога не изгубих вяра в себе си. Миналата година гледах церемонията по телевизията и си казах, че догодина и аз ще съм там. Българската атлетика се развива добре. Надявам се, че ще върви още по-добре в бъдеще. Имаме много млади спортисти, които тепърва ще печелят големи отличия."

Елица Янкова, №2:
"Изключително щастлива съм, че попаднах в тази класация. Исках твърде много този медал и затова се върнах с него. За мен 2016 г. беше годината на мечтите. Надявам се 2017 г. да е годината на шампионите и да спечеля само златни медали. Искам на първо време европейска титла, след това злато от световно и така да се подготвя за олимпийското злато."

Радослав Янков, №3:
"За мен е чест да получа това отличие. Искам да благодаря на семейството ми, което винаги е било до мен. Искам да благодаря на екипа ми - моя треньор Георги Атанасов и на физиотерапевта Мартин Еремиев, които много ми помогнаха през последните години. Винаги, когато финиширам, казвам, че българите можем повече. Весели празници на всички. Наградата е една оценка за мен, за моя екип и за работата ни. Това е едно признание за постоянството ми. Целта ми в състезанията през този сезон е да показвам това, което мога, и това, което показвам на тренировки. Чувствам се в много добра форма, а разликите са много малки. Чакам с нетърпение Световната купа в Банско, защото тук много хора ме подкрепят."

Ина Ананиева, треньор №1:
"Беше тежка година за нас, за никого не е тайна през какво преминахме в последните месеци преди Олимпиадата, но наистина един щастлив край за мен, за момичетата, за целия екип и за цялата художествена гимнастика. Заслужаваше си всяко едно изпитание, през което преминахме. Олимпийският медал коства много стрес и отрицателни емоции, не са само положителните. Много странични фактори влияеха върху подготовката. Отрицателните емоции бързо се забравят след олимпийски медал, остава само хубавото чувство."

Ружди Ружди, параолимпиец №1
"Гордея се с тази награда. Тя показва, че съм направил нещо значимо. Тази година постигнах една своя мечта - да спечеля олимпийски медал. Моята следваща голяма мечта е да стана още по-добър спортист и да продължа да нося радост на хората."

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ