26 Април 2024петък09:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП не подкрепи планираните пари за чистота на София

Цената на инсталацията за РДФ гориво набъбна с 20 млн. лева за една година

/ брой: 193

автор:Деси Велева

visibility 75

Общинските съветници от БСП в София не подкрепиха план-сметката за чистотата на града за следващата година. Социалистите предложиха столичани, които платят такса смет до 31 март, да ползват 5% отстъпка, но това не бе прието от управляващите. Според левицата общината ще компенсира разликата в приходите с излишъка, който се очертава от изпълнението на част от план-сметката за настоящата година в размер на 14 млн. лева.
Мнозинството гласува такса смет да запази размера си и през следващата година, лидерът на съветниците от БСП Калоян Паргов напомни, че в момента столичани плащат най-много за събиране и преработка на боклук сред жителите на всички европейски столици. При гласуването на план-сметката стана ясно, че през 2016 г. ще бъдат разпределени 170 млн. лева.
От БСП за пореден път поставиха въпроса за борбата с фините прахови частици, които често са над допустимите стойности и отбелязаха, че улиците не се чистят достатъчно често. Това става ясно и от отговор на кмета Йорданка Фандъкова на тяхно питане, според който някои райони на София изобщо не са били мити, а в други това е ставало всеки месец. В "Младост", "Люлин" и "Овча купел" например по улиците на масовия транспорт нито един път не е минавал камион за почистване с дюзи, а в "Панчарево", "Кремиковци" и "Банкя" това е ставало по 11-12 пъти през 2016 г. Затова Милка Христова от БСП настоя за по-добро планиране.
От отговор на друго питане на съветниците Калоян Паргов, Милка Христова и Борис Цветков стана ясно, че инсталацията за изгаряне на РДФ горивото, което остава след преработка на столичния боклук, ще струва по-скъпо от обявеното. Само преди малко повече от година при откриването на завода от кметството посочиха, че стойността на инсталацията е 135 милиона евро без ДДС, или 318 млн. лева с ДДС. Вчера обаче стана ясно, че сметката е набъбнала на 340 млн. лева.


Общината дава на прокуратурата новия кмет на "Младост"

Столичната община сигнализира прокуратурата за документи с невярно съдържание на новоизбрания кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заяви вчера председателят на СОС Елен Герджиков. Документът е свързан с прехвърляне на собственост на активи във фирми на майка й с вчерашна дата - 22 декември.
В законоустановения срок в ОИК е подадено заявление за това, че тя е развивала търговска дейност, и за това, че е започнала процедура по премахването й или по прехвърлянето й в друга собственост. Иванчева е имала задължение за подаването на такова заявление към председателя на ОИК до 14 декември.
"Разполагам с указание от Агенцията по вписвания, според които данни за прехвърляне на 22 ноември няма. Това означава, че най-вероятно става въпрос за фалшификация и за опит за заблуждаване на Агенцията по вписванията, че тогава е направен договорът за прехвърляне. Реално такъв договор е направен вчера", обясни Герджиков.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ