29 Март 2024петък16:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фармацевтични фирми искат МЗ да преразгледа обществената поръчка на лекарства

Здравето на много хронично болни е застрашено, алармира пациентска организация

/ брой: 193

автор:Аида Паникян

visibility 141

Организацията на процедурата на централизирано договаряне на лекарства ще доведе до дестабилизиране на сектора, а оттам и до ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им терапия. Това прогнозират в отворено писмо до премиера и здравния министър в оставка, директора на ИАЛ и председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване организации на фармацевтични фирми. ДУМА припомня, че преди дни МЗ обяви обществена поръчка за централизирано договаряне за 1,2 млрд. лв. за лекарства за болниците.
От фармабизнеса подкрепят усилията на МЗ да подобри ефективността на разходване на публични средства, но искат гаранции за свободната и лоялната конкуренция на пазара и непрекъснатия и безпроблемен достъп на българските пациенти до лекарствена терапия. "Липсват критерии за подбор на включените в обществената поръчка за 2 години напред лекарствени продукти", пише в писмото. Условията на процедурата ограничават сериозно конкуренцията, не само заради липса на равни права на участие на всички продукти от ПЛС, но и поради ограничаване възможността за представяне на варианти на оферти в рамките на една номенклатурна единица. Притеснителен е опитът за определяне на централно ниво на максимални количества за всяко международно непатентно наименование (INN), които да се закупуват от лечебните заведения за период от 2 години.
Според бизнеса сериозна е опасността да бъде ограничаен достъпът на пациентите до лекарства.
Фармацевтичните фирми, обединени в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България - ARPharM, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства - БАТЕЛ, Българската генерична фармацевтична асоциация – Бгфарма, и Американската търговска камара в България (AmCham) заявяват, че  са готови за намирането на партньорско и работещо решение.
От 1 януари 2017 г. много диспансерно болни пациенти ще се наблюдават и лекуват само от общо практикуващи лекари, които обикновено нямат нужната специалност. Пациентите ще бъдат изпращани при специалист само по личната преценка на джипито. Това алармират от пациентски организации "Заедно с теб". Те припомнят, че промените са заложени в Наредба 8 за вида и периодичността по диспансеризация на лица над 18 години. От "Заедно с теб" са категорични, че се ограничава достъпът до специалисти на големи групи пациенти.
В случаите, в които пациент над 18 г. е със заболявания в един клас, но с различни кодове по Международната класификация на болестите (МКБ), диспансерното наблюдение ще се извършва изцяло от личния лекар, независимо че за едни заболявания той подлежи на наблюдение при специалист, а при други при джипито. От пациентската организация настояват да се върнат възможностите диспансеризираните пациенти да имат гарантирано право на минимум един преглед годишно при специалист по тяхното заболяване.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ