Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

"Зимна песничка" с европейска коледна премиера

Велиана Христова

23. Декември 2016 , брой: 193   612   0
Снимка


Една от най-любимите детски коледни песни у нас - "Зимна песничка" на маестро Христо Недялков, е била изпълнена в традиционния коледен концерт на Детския хор на виенските момчета, оркестъра на Националната австрийска телевизия и солисти, състоял се на 17 декември във "Виена концерт хаус". Втората част на концерта е съставена от коледни песни от различни страни, а сред солистите е била и световноизвестната прима на Виенската опера, мецосопраното Веселина Кацарова. По нейна идея "Зимна песничка" е станала част от концерта.
Това е първото изпълнение от чужд състав, извън България и Япония, на емблематичната песничка на акад. Христо Недялков - диригента и композитора, който през 1960 г. основа световноизвестния Детски хор на БНР и бе негов ръководител 53 години, до деня на кончината си през октомври 2013 г. Неговият син - диригентът Стефан Недялков, е бил помолен от австрийците да предостави авторските права за тази европейска премиера на "Зимна песничка". Виенският концерт е записан и предоставен от австрийската телевизия на телевизиите в няколко европейски страни, където ще бъде излъчен днес и на 24 декември.       
"Зимна песничка" ("Над смълчаните полета...") е неизменно в репертоара на Детския радиохор, създадена е специално за предаване по Националното радио. Тя е изпълнявана в над 500-те концерта на Детския радиохор в 18-те му турнета в Япония, където Христо Недялков създаде школа за обучение на местните детски хорове. Включена е в учебниците по музика на японските училища.
Детският радиохор с диригентка Венеция Караманова ще изнесе концерт под наслов "Зимна приказка" на 28 декември от 19 ч. в зала 6 на Националния дворец на културата. На събитието в рамките на Новогодишния музикален фестивал ще звучат творби от български и чуждестранни автори, посветени на светлия рождественски празник.

 

 

 

България

  • 24. Февруари 2017 39
    211
    0

    73% от хората одобряват да се забрани влизането на граждани от различни мюсюлмански държави у нас, а 14% са "против". Това сочи проучване на "Галъп", направено между 3 и 10 февруари. Допитването опитва да провери за нагласите по темите за миграцията и тероризма, които междувременно отново станаха актуални край политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, напрежението у нас...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"