Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Мажоретен миш-маш

Валентин Георгиев

23. Декември 2016 , брой: 193   1650   0Не е нужно човек да е специалист по конституционно право, за да съзре маса недомислия в предложеното от сценаристите на Слави райониране при мажоритарна избирателна система. Ако бъде въведено обаче, пошлото шоу удря цялата държава, защото експериментът да комбинираш "на око" разни населени места, някои да "дялкаш" на части, други да обединяваш, трети да сливаш не е като да се чекнеш на чалга сцената. Да не говорим за екзотиката около "новите избирателни списъци" и игричките с мъртвите души. А оттук и липсата на каквато и да е логика примерно защо от Видин трябва да бъдат избрани 3-ма, а не 4-ма депутати, както е сега. Или защо някъде това трябва да става с 20 гласа, а другаде с 200... 
Наглото поведение на тези нови "народни трибуни" много напомня на "протестърите", самопровъзгласили се за рупор на обществото. Налагат своята "норма", лепят етикети и квалификации колко нефелни идиоти били останалите, раздават "правосъдие" наляво и надясно, а задачата на всички е да приемат целия този миш-маш без възражения. Въпреки че и те са наясно колко несериозно е рипането им - без да бъде обществено обсъдено и законодателно прието за времето до встъпване в длъжност на новия президент на 22 януари. Когато Радев още на следващия ден може да отсече: "Разпускам парламента". И толкоз.    
Повече от логично е, когато партиите имат влияние в съотношение 40-30-20-10%, същото да бъде представено и в парламента. При мажоритарен вот в два тура, какъвто се предлага, на балотаж в повечето случаи ще отидат представители на първите две партии и в повечето случаи ще спечели кандидатът на най-голямата. Парламентът ще бъде нещо от сорта на 60-70% от една партия, 10-20% втора, плюс няколко натресени олигарха, плюс представители на етнически смесените райони... Е, това ли е великото творение на "Слави шоу"? Това ли е истинското лице на България?
Да не говорим за безсмислицата, наречена "абсолютно мнозинство" при избора на втория тур - нещо, което тихомълком бе променено от самите сценаристи и автори на референдума с внесеното от тях предложение. То означава 50+1 ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС, докато обикновеното мнозинство изисква 50+1 от ГЛАСУВАЛИТЕ. Е, а кажете ми как ще има и един избран депутат при абсолютно мнозинство?
А не ви ли прави впечатление как на фона на автопилота, на който насади държавата Бойко Борисов, единствено ГЕРБ пляскат с ръце в синхрон с шоумените и напират за мажоритарни избори. Да се мисли, че Трифонов предлага някаква алтернатива на Борисов, е като превключване от Ивана на Преслава. Знаем, че Слави е музикант, колкото Бойко е политик, но това не им пречи да опошляват заедно или поединично и музиката, и политиката. Напротив, точно защото са посредствено еднакви, двамата служат толкова ефективно на собствената им кауза да пречат на реализацията на истинските професионалисти! В този смисъл са даже съюзници. Плюс Плевнелиев. Та затова - айде малко по-сериозно. Нищо добро не чака държава, в която някакви чалгари и нереализирани комплексари се разпореждат с конституционния ред и политическата система. Или поне правят опити за това с нагнетяване на напрежение и търсене на безмозъчна подкрепа. Не е възможно в такава среда образовани и мислещи хора с качества да получат шанс да излязат на водещите позиции. Защото най-лесно се манипулира безпросветно стадо, водено от хитри демагози.    

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"