20 Април 2024събота03:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рашидов призова "Музикаутор" да не действа силово срещу БНР

По-високата такса не е одобрена от културното министерство, сдружението твърди, че радиото плаща най-малко в цяла Европа

/ брой: 2

автор:Павлета Давидова

visibility 28

Заради едностранното прекратяване от "Музикаутор" на договора за излъчване на съвременна музика по БНР министърът на културата Вежди Рашидов призова организацията за защита на авторските права да не действа спрямо БНР от позицията на силата. Според културното министерство подобни спорове трябва да бъдат решавани с преговори, а не чрез силово налагане на разрешение по административен ред. Ведомството е отказало да утвърди искането на "Музикаутор" за трикратно увеличение на таксите за авторско право, които БНР трябва да плати. От МК допълват, че дори да се съгласят, ако противоречията между двете страни не са преодолени, заповедта на ведомството ще бъде обект на атаки и оспорвания и не би довела до целения резултат. Рашидов дава като пример за позитивно решение договореностите на "Музикаутор" за тарифите при публично изпълнение на музика, включена във филми, показвани на публични места, както и за използване на музика преди, по време и след прожекции.
"Музикаутор" обвини БНР, че плаща най-малко от всички обществени медии в Европа. Организацията твърди, че радиото има 4 пъти по-добри условия за ползването на над 14 000 000 музикални произведения от цял свят в сравнение с частните медии. Според тях обществените и частните медии трябвало да се третират еднакво. "През последните 5 г. БНР заплаща 1% от държавната си субсидия и 4,55% върху приходите си от реклама. В държавите от ЕС няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си", заявяват от "Музикаутор". Те посочват, че  в Румъния се дават 3,25%, в Естония - 4,5%, Италия - 5%, Гърция - 2,2%, Испания - 3,6%, а в Дания - 3,5%. Организацията твърди, че музиката, правата за която се управляват от "Музикаутор", надвишава 50% от програмното време/съдържанието в ефира на БНР. Сдружението твърди, че се е договорило за тарифата с Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и я е внесло в МК. "Музикаутор" предлагал "балансирано" постепенно покачване на авторските възнаграждения за 3-4 г. до 4,4% от приходите на обществената медия. През юни изпратили две покани за преговори до БНР, имало и три срещи по въпроса. Едва на 27 декември обаче радиото изпратило финансовата си оферта, която била далеч от обсъжданото на срещите.
Генералният директор на БНР Александър Велев подчерта, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата. По думите му парите, които иска "Музикаутор", се равняват на издръжката на варненската радиостанция. Той призова композитори и текстописци да предоставят правата си на БНР. Той се възмути, че "Музикаутор" правят аналогия с частните радиостанции, от които вземат 4,4% от рекламата. Трябва да се види дали композиторите и хората, които пишат текстовете, действително седят зад подобно решение, заяви той.
Очаква се този петък моделът на заплащане да се изясни на среща между БНР, "Музикаутор" и СЕМ.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ