16 Април 2024вторник22:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Гореща супа от местни налози 2017

Ръст на местните данъци и такси изненада хората извън най-големите градове през новата година

/ брой: 3

автор:Деси Велева

visibility 44

Много общини в България намериха твърде непопулярен, а и абсолютно неоправдан и необоснован начин да увеличат собствените си приходи и да пълнят местните хазни. Така огромен процент от българите посрещнаха Новата година с нараснали налози и такси. Общественото недоволство не спря градоначалниците и в края на годината те масово увеличиха къде по една-две такси, къде по няколко данъка в опит да запълнят дупки в общинските си бюджети, зейнали заради държавното недофинансиране.
Още месеци преди края на годината беше ясно, че финансово затруднените общини ще заложат на вдигането на данъци и такси като мярка за осигуряване на допълнителни приходи. Все още няма обобщен резултат за броя на повишените местни налози за 2017 г., но нищо чудно той да надскочи миналогодишния рекорд от 81 скока в сумите, които събират общините. Сигурно е обаче, че тенденцията за малко и голямо бъркане в джоба на българина се запазва. За това говори и финансов доклад, представен през миналата година, според който за периода 2013-2016 г. има 107 случая на намаляване на местни налози и 209 случая на увеличаване. Това означава, че две от всеки три данъчни промени на местно ниво водят до по-високи данъци и такси за гражданите и бизнеса. Статистиката сочи, че най-често поскъпват таксата смет и данъкът върху недвижимите имоти, следвани от данъка върху превозните средства и възмездното придобиване на имущество. Според специалистите основната причина и за тазгодишния скок на сумите се крие в липсата на данъчна конкуренция между общините. Каквито и експертни оценки и обобщения да се правят, последствията са за гражданите, които не се уморяват да питат защо им се увеличават данъците, а възнагражденията и пенсиите им не растат. Ами - заради лошото управление на държавата и на хазната. Премиерът Борисов сам призова общините да вдигат местните налози, цените на транспорта и пр. 

"Късметлии" тази година са основно жителите на големите градове. Кметовете на София, Пловдив и Варна обявиха, че няма да има промяна в местните данъци и такси. Кметът на Пловдив Иван Тотев се зарече такса смет да остане 1,5 промила върху данъчната оценка на имота за граждани и 5,3 на хиляда за юридическите лица. (Тук не говорим за абсурда, че за смет плащаме не според броя на обитателите на един имот, а според данъчната му оценка). Местното ръководство във Варна се похвали, че общинските приходи надвишават делегираните средства от държавата и това е добър показател за развитието на града.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че планира да събере повече приходи от имоти, данъци и такси, но не от повишаването им, а от оживлението в строителството и сделките, както и от по-добрата събираемост. Такса смет също не се вдига, а според общинските съветници от БСП дори има мегдан да бъде намалена, тъй като и в момента се генерират повече приходи от това перо, които не се усвояват докрай. За поредна година обаче предложението и мотивите на социалистите не бяха приети от общината и столичани ще продължат да плащат за смет 1,6 промила от данъчната оценка на имота си.
Не така обаче стоят нещата в много по-малки общини у нас. Рязък скок на местните данъци възмути жителите на Русе. Хората от дунавския град ще плащат по 60% повече данък сгради. Срещу новия налог скочиха почти всички опоненти на ГЕРБ в Русе - БСП, ВМРО и "Атака". Въпреки това обаче  собственик на основно жилище вече ще плаща от 15 до 25 лв. Общината ще спечели от нововъведението над 3 млн. лева.
С увеличени разходи за почистване на уличните платна, площадите, парковете оправдаха ръста на такса смет в Ямбол. Размерът на промила за жилищни имоти вече е 3,43, а за нежилищни - 5,23. Таксата е по-висока от досегашната съответно с 0,97 и 1,19 промила. Необходимите средства за поддържане на чистотата се предвижда да са в размер на малко над 5 млн. лева. Това е първото завишение на такса битови отпадъци за последните четири години в Ямбол.
Не без разгорещени дебати сред общинските съветници мина обсъждането на размера на местните данъци и в Кърджали, където жители на града излязоха на мълчалив протест. Местните управници застанаха зад шоковото увеличение с 58% на данък сгради и с 15% на такса смет. Срещу тях излезе кърджалийка, която показа снимки на нередности по улиците на града като разбити тротоари и непочистени боклуци. Тя посъветва съветниците да се разходят по улиците и ги попита "В един град ли живеем?". Въпреки това в Кърджали решиха да повишат и данъка върху автомобилите, и туристическия данък с мотива, че така ще се осигурят достатъчно средства в бюджета за 2017 г. в изпълнение на мерките за финансово оздравяване. За сметка на хората.
Бургас също не изостана от вдигането на налозите. Данъкът при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин ще бъде повишен от 2,5 на 3%. Мотивите са, че при очаквани приходи за 2016 г. в размер на 10 млн. лв., увеличението с 0,5 на сто може да доведе до допълнителни постъпления през 2017 г. в размер на около 2 млн. лв. Опозицията в местния парламент бе против повишението на данъка.
Друга морска община - Балчик, пък вдигна данъка върху имотите. Той нараства до 1,8 на хиляда върху данъчната им оценка. От кметството се обосноваха, че разходите на общината за издръжка непрекъснато се увеличавали. Общинският съвет реши да вдигне и таксата за битови отпадъци.
С около 10% скача такса смет и в Горна Оряховица. Увеличава се промилът за собственици на имоти от 3,9 на 4,3, а за фирмите той става 6,5 при досегашните 6. В останалите селища на общината увеличението е различно според отдалечеността на населеното място и данъчните оценки.
Във Враца данъци не се вдигат, но за сметка на това Общинският съвет гласува увеличение на таксите в ясли и детски градини. Родителите ще плащат и нов месечен налог от 5 лв., както и по-висока такса за храна. Нищо, че според статистиката нямало било инфлация и цените не се вдигали.
От 10 до 15% по-високи данъци и такси ще има  през 2017 г. за жителите на Гоце Делчев. На последното за 2016 г. заседание съветниците гласуваха повишаване на такса смет, като обвързаха увеличенията и с драконовски мерки срещу нередовните платци. Основните повишения са при ставките на данъците за недвижими имоти, за битови отпадъци, за превозни средства, патентния данък и данъка за придобито имущество. Като мотив бе отчетен големият процент на нередовните платци, които са натрупали задължения от това перо за близо милион лева.
В Благоевград се увеличават налозите за най-масовите автомобили, както и данъчните ставки на жилищата. Бизнесът обаче ще плаща по-ниска такса смет.
С 0,5% скача местният данък за възмездно придобиване на имущество в Перник. И в този случай основният мотив е тежкото финансово състояние на общината, както и предвидените мерки в оздравителния план. Според прогнозите увеличението на данъка ще доведе до увеличение на приходите на общината с близо 200-250 хиляди годишно.
От 1 януари бе вдигната такса смет и за жителите на Дупница. Увеличението е от 2 лв. за селата и с около 10 лв. в града, в зависимост от зоната. Липсата на депо и отчисленията, които общината трябва да прави заради това, са в основата на завишаване на таксата. Средно с 10 лв. повече ще плащат дупничани с жилище в града, а тези в селата - с 2 лв.
С близо 10% скача такса смет за 2017 г. и в община Севлиево. Въпреки отпора на съветници от лявата коалиция "Избирам Севлиево", за севлиевци  промилът става 2,90 вместо досегашните 2,63.
Нaлoгът зa бoклука в Paдoмиp също нарасна. От 2,5 пpoмилa той става 3 промила. Такса смет бе увеличена и в Асеновград, както и в още девет села от общината.
На незасегнатите от увеличенията на местните налози - честито, другата година има време и за тях.

Данъкът върху автомобилите бе увеличен в някои градове

Много българи недоумяват защо се вдига такса смет, а срещу нея не получават качествена услуга


Въпреки недоволството си хората и тази година ще продължат да се редят на опашки, за да си платят скочилите налози
Снимки БГНЕС

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ