Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Въртят кадрови рокади и в ССА

В земеделското министерство плюят на закон и правила, за да наместят свои хора на ръководни места

Велиана Христова

5. Януари 2017 , брой: 3   451   0Без всякакви мотиви и в нарушение на закони и правила в земеделското министерство се подготвя смяна на Управителния съвет на Селскостопанската академия, който е назначен на 7 юли 2016 г. с мандат за 4 години. Въпреки че са изминали едва 6 месеца от назначаването на УС, станало миналата година по предложение на председателката на ССА проф. Тотка Трифонова и със заповед на министър Десислава Танева, сега според източници от министерството е подготвена нова нейна заповед за назначаването на нов състав на управителното тяло на аграрната академия. Ще бъдат сменени някои от членовете на съвета - директори и представители на институти, за чието място са предвидени нови лица, сред които има дори двама временно изпълняващи длъжността директор. Целта e, преди ГЕРБ да сдаде властта, в управителното тяло на академията да бъдат вкарани хора, удобни за ръководството и верни на сегашните управляващи. Селскостопанската академия е на подчинение на МЗХ, мнозинството в парламента отхвърля неколкократните опити на БСП за промяна в закона за ССА, с която академията да придобие статут на автономна научна организация.
 Освен това, в ССА предстоят и конкурси за директори на институтите, в които избирането и назначаването ще стане по същия начин, се говори отдавна в аграрните среди. Самата председателка на ССА проф. Трифонова е в пенсионна възраст и е надхвърлила годините, в които според Кодекса на труда има право да заема щатна и още по-малко ръководна длъжност. Всички останали професори над 65 г. бяха освободени от щатни длъжности в системата.  
 

 

 

България

  • 24. Февруари 2017 39
    151
    0

    Искането за отмяна на санкциите при неизпълнение на задължението за гласуване бе отправено пред съда от омбудсмана Мая Манолова. Още при парламентарните дебати за законовата промяна тя се закани да сезира Конституционния съд. Според нея избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"