19 Април 2024петък10:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Синдромът на следващия ден, или световният прогрес в борбата с махмурлука

Неправилното изтрезняване води до поредното пиянство

/ брой: 4

автор:Альона Нейкова

visibility 3401

Заради дългата поредица от коледно-новогодишни празници, придружени от чудна върволица наздравици по повод многобройните именни дни (и не само), доста хора волю-неволю се оказват в състояние на перманентен запой. Добре е обаче да не изпадаме в депресия по този повод, а все пак да намерим сили и начин да се справим с последиците от бурното веселие. Със сигурност всеки в подобни случаи прилага свои (изпитани) средства, благодарение на които успява да пребори махмурлука. Има обаче моменти, когато "бульон трезве" свършва, наличният алказелцер в аптеките е изчерпан, контрастният душ се усеща като още по-голямо изтезание и ви преследва чувството, че вече нищо не е в състояние да помогне на вашата изтерзана от "синдрома на следващия ден" душа... В такива случаи може да прибегнете до някои рецепти, събрали най-добрата световна практика за справянето с махмурлука. Имайте предвид, че те варират от общоизвестни, изпитани от мнозина методи, до доста оригинални и дори екстремни.

Сокът от кисело зеле, айрянът или шкембе чорбата са неофициално признати у нас за национални класически средства срещу препиване с алкохол. Тайната им се крие във факта, че те съдействат за възстановяването на водно-солевия баланс в организма. Обаче дозата на "лекарството" трябва да е умерена и не бива да надвишава, забележете, една чаша. Защото неправилното изтрезняване води до поредното пиянство.
Принципът "клин клин избива" е широко застъпен в Холандия, където за целта традиционно се препоръчва не какво да е, а питие с ниско съдържание на алкохол, каквото всъщност е пивото. Кехлибарената напитка като с магическа пръчка премахва махмурлука и осигурява свежест на целия организъм, твърдят експерти от страната на лалетата.
Ако пък широко разпространените методи за изход от лабиринта на наздравиците не ви допадат и предпочитате нещо по-екстравагантно, може да се възползвате от рецепта, популярна в Древния Рим. Прекалилите с виното управници карали робите рано сутрин да събират охлюви, смачквали нещастните мекотели със спиралообразна черупка и с тези остатъци натривали челата си. Казват, че главоболието изчезвало за минути.
Нека се върнем обаче в съвременната епоха и по-точно на Ботуша. Създава се впечатлението, че днешните италианци, за разлика от древните си предци, се придържат към следното правило: "При възникването на всякакви непредвидени, стресови и странни ситуации - пийте кафе". Неписаният закон важи и когато се налага да се пребори махмурлукът. Препоръката тук е кафето непременно да е еспресо или ристрето. И ако първата чаша не помогне, продължавате с втора и дори с трета...
В Германия пък в подобни случаи често прибягват до един от специалитетите на страната - ролца от солена риба и мариновани зеленчуци, прочути като ролмопси. Имат обаче още по-духовито название: наричат ги също "закуска след нощта на партито".
Един от най-популярните начини за справяне със "синдрома на следващия ден" в Норвегия е изключително лесен и достъпен. Щом се събудят с махмурлук, жителите на кралството предпочитат да изпият голяма чаша високомаслена сметана. Най-важното е обаче този метод да не се съчетава с германския, понеже са възможни непредвидени последици.
В Турция пък се спасяват от главоболие след препиване с кокореч - всепризнат крал на уличната кухня в републиката. По традиция ястието, чието название в превод от албански означава царевичен кочан, се приготвя от агнешко месо или дреболии, набодени на шишове и изпечени на жар. След това всичко се накълцва на ситно, овкусява се със зелен пипер, поръсва се с червен, чубрица и домати и се слага в топла хрупкава питка.
Следващата национална рецепта е от Монголия и е изпитание дори за почитателите на силните усещания. При махмурлук жителите на тази източноазиатска държава съветват в чаша да се сложи мариновано овнешко око, което да се залее с доматен сок, а всичко това да се изпие на екс. Не зная дали тази напитка наистина е ефикасна, но изглежда, че дори само от мисълта за животински зрителен орган, надничащ от дъното на съда, неразположението от препиване ще изчезне мигновено.
Американците не са толкова крайни като монголците, затова за борбата с махмурлука предлагат подобен, но не толкова радикален вариант. Вместо овнешко око използват суров жълтък, а в доматения сок добавят сосове Уорчестър и Табаско, а също сол и пипер - като в класическия коктейл Блъди Мери. Всичко това се пие отново до дъно.
Британските учени, прочути с невероятните си открития в какви ли не области, имат принос и по темата за махмурлука. Направеното през 2009 г. от експертите на Университета в Нюкасъл изследване сочи, че най-доброто средство за борба със "синдрома на следващия ден" е... сандвичът с бекон. Работата е там, че сланината съдържа голямо количество аминокиселини, а хлябът и кетчупът осигуряват на разглобения организъм необходимите въглехидрати.
В Китай пък препоръчват да се пият отвари от женшен, билки и, разбира се, чай - колкото по-силен, толкова по-добре.
Французите сигурно биха изневерили на самите себе си, ако дори при махмурлук не заложат на някой изискан деликатес. Потомците на Наполеон са убедени, че в такива случаи най-много помага дузина стриди. Като цяло, има зрънце рационалност в тази рецепта - представителите на семейство миди съдържат голямо количество витамин В1 и В2, както А и С. Ако пък по някаква причина не си падате по стриди, опитайте от прочутата френска лучена супа, която е истински балсам за прекалилите с алкохол.
Умебоши, както в Япония наричат пикантните мариновани сливи, са признати за най-популярно средство срещу махмурлук в Страната на изгряващото слънце. Плодовете може да се ядат отделно или в комбинация със зелен чай. Помагат дори в случаи, когато честванията са продължили повече от денонощие.
Ако пък нито един от гореспоменатите начини не ви допада или не действа благотворно на изтерзания от алкохола организъм, най-отчаяните може да прибегнат до крайни мерки. На Хаити със "синдрома на следващия ден" се борят с помощта на ритуала вуду: намират изпразнената от алкохол бутилка, запушват я с тапа, в която забождат 13 игли с черни главички. Онези, които вярват в подобни магии, бързо се освобождават от неприятните усещания вследствие на препиване. Останалите е по-добре да не рискуват...
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ