26 Април 2024петък16:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

ИВА ДАВИДОВА:

Чувствам мисията си на народна певица за изпълнена

Със силата на младостта и енергията на българските традиции приобщавам все повече млади хора към народната песен, казва фолклорната изпълнителка

/ брой: 4

автор:Надежда Ушева

visibility 1352

ИВА ДАВИДОВА е родена на 10 декември 1988 г. в София. Свири на пиано и развива своя талант, като изпълнява поп песни на различни участия и конкурси. Едва 14-годишна Ива е първата изпълнителка нa студио "Веселина", тя записва самостоятелна песен със заглавие "Слънце" в 2002 г. Следват много записи на македонски и шопски песни, сред които "Понапил ми се Илия", "Внимавай кога се жениш", "Заколи ми черна кокошка", "Зайди, зайди ясно слънце", "Рада, радомирка", "Песен за Райна Попгеоргиева", "Похвали се мома Елка". През 2006 г. младата изпълнителка издава първия си самостоятелен албум "Слънце".
Давидова е завършила Немска езикова гимназия и специалност психология в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Като млад и изключително положителен човек тя има за цел чрез песните си да приобщи младото поколение към българската народна музика.  От началото на 2008 г. Ива Давидова е част от музикалното семейство на "Ара мюзик".


"Най-хубавият празник е споделеният с любим човек"


- Здравейте, Ива, как изпратихте старата година? Какво очаквате от новата?
- Посрещнах новата година с много положителни емоции и моите песни заедно с перничани на централния площад в Перник. Точно в полунощ на сцената отправиха своите пожелания кметът на Перник г-жа Вяра Церовска и областният управител г-н Александър Александров. Те именно бяха първите, с които си честитих Новата година и вдигнахме наздравица. Продължихме с кръшни хора и много настроение. Това, че съм оценена в моя град и съгражданите ми ме обичат, ми дава много сила. Вярвам, че през новата година ми предстоят много хубави неща и всички, които обичам, ще са добре и щастливи.
- Кой е най-скъпият подарък, който получихте за празниците?
- Обичта на близките ми винаги е била най-скъпият подарък за мен на всеки празник. Тази година изкарах коледните празници с моя любим мъж във Виена. Това е най-украсеният и красив град по Коледа в Европа. Бяхме там седмица, а за ден отскочихме и до Братислава, където особено ме впечатли историческият център. Върнахме се много заредени с приятни спомени и емоции. Най-хубавият празник е споделеният с любим човек, тогава виждаш всичко още по-красиво!
- Ставате известна със своя позитивизъм и любов към българския фолклор. Какво ви вдъхновява?
- Откакто се помня, съм патриот и поддържам любовта си към българския фолклор и обичаи. Израснала съм в изключително семейство с много ценности и именно оттам е възпитанието ми по отношение на стойностната музика и продължаването на българските традиции. Вдъхновяват ме силата на българина и безброй горящи очи на моите концерти из цялата страна, когато заедно запеем патриотични песни. Българинът е патриот изначало, сигурна съм в това, защото все повече го виждам по моите концерти. Из знайни и незнайни кътчета на нашата татковина всички знаят и пеят с мен "Кой уши байряка", а когато заедно развеем националния трибагреник, атмосферата става уникална.
- Тази е една от най-популярната ви песен заедно с "Рада, радомирка", от която може би тръгва и патриотичната вълна в облеклото ви. Как се роди идеята?
- Облечена като Райна Княгиня ходя по участия от 2015 г. Силно симпатизирам на тази историческа личност и предизвиквам истинска почит у всеки българин, който добре познава историята си. Гордея се, че съм българка и облечена като националната ни героиня искам да предизвикам още повече патриотизъм и сила у българите! Защото сме народ, който има много с какво да се гордее. А идеята да бъда така пременена се роди в момент, когато песента за Райна Княгиня бе изпята на турски от турски изпълнител преди години на едно предизборно събитие. Вместо да бъда опозиция на това, реших с името, визията и таланта си да докажа къде е мястото на тази българска патриотична песен, а именно в сърцата и съзнанието на българите.
- Какви са резултатите? Спечелихте ли още хора за каузата?
- Резултатите са още повече почитатели на моите концерти, верни поддръжници и още по-вярна във времето аудитория. Чувствам се безкрайно оценена и обичана. Имам и много последователи дори от гилдията, които вече повече акцентират на патриотизма във визията и песните си. Това особено ме радва. Щастлива съм, че поведох крак за патриотичната вълна в българската народна музика и съм уверена, че това се харесва на нашите почитатели. Благодаря за подкрепата на моя продуцент Виктор Касъмов и екипа на "Ара мюзик".
- Патриотичните песни как се възприемат от публиката?
- С много обич, вълнение и очи пълни със сълзи, особено на българите в чужбина, които са се прибрали в родината за кратко. Трогателно е и често с такива хора плача и аз по концертите, когато заедно развеем българското знаме и усетя колко им липсва България. Те са принудени да изкарват хляба си в чужбина.
- Учили сте психология, тя помага ли ви по някакъв начин в музиката?
- Магистър психолог съм и наистина образованието ми помага много в работата ми на певица. Усещам публиката си на концерти и долавям винаги точната песен на момента, от която имат нужда. Подхождам и с разбиране, когато след изява  дойдат при мен фенове с радостите и мъките си. Но най-важното и в живота, и на сцената е не толкова да си психолог, а човеколюбец!
- Българската народна песен достига ли до младите? Има ли модерни и атрактивни начини за поднасяне?
- От 14-годишна съм в музикалния бизнес професионално и още тогава подхождах с модерно мислене към фолклора. Съвременните аранжименти и различните видеоклипове винаги са ми били запазена марка. Тогава доста изпреварих времето по отношение на съвременното звучене на българския фолклор и сега жъна плодовете от своя труд. Със силата на младостта и енергията на българските традиции приобщавам все повече млади хора към народната песен и съм изключително щастлива от този факт. Чувствам мисията си на народна певица за изпълнена, когато мало и голямо запяват моите песни. За това спомага и Националната фолклорна телевизия "Фен фолк тв", която излъчва денонощно фолклорното ни богатство.
- Преди 5 години написахте песен за вашия град Перник, а сега какво да очакват перничани от вас през новата година?
- Написах текста на песента за Перник с голяма обич и почит към перничани. През годините често съм ставала обект на шеги по повод на това, че съм от Перник. Всички знаем за лафовете за града и подигравките към перничани, които често са неоснователни. Реших да покажа на цяла България, че перничани са добри и колоритни хора. Има с какво да се гордеем. В момента градът се радва на добро управление и съм убедена, че с времето Перник ще стане един от най-проспериращите градове, а защо не и притегателен културен център за много туристи. Имаме какво да покажем на света. А на моите съграждани и всички почитатели от цяла България пожелавам една мъдра, благодатна и щастлива 2017 година!

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ