23 Април 2024вторник10:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Президентските избори - много хвърлени пари, скромен резултат за управляващите

ГЕРБ водят по харчове за плакати, концерти, социолози и командировъчни

/ брой: 4

автор:Павлета Давидова

visibility 36

21 партии, коалиции и инициативни комитети имаха свои кандидати на отминалите избори за президент. Битката за "Дондуков" 2 струва на българските данъкоплатци повече от 5,5 млн. лв. става ясно от данните на Сметната палата, която публикува отчетите на кандидатите за изборната кампания. Само инициативният комитет, който издигна кандидатурата на Бисер Миланов - Петното не е представил отчет на разходите си. По закон глоба от 2000 до 10 000 лв. очаква човека, който представлява партията, коалицията или инициативния комитет.
Както ДУМА вече писа, за пореден път най-много пари за избори са дали ГЕРБ. Номинирането на Цецка Цачев за "Дондуков" 2 е струвало на партията й 1 714 786, 69 лв. Почти толкова е и сборът на парите, които са дадени за трима други кандидати - подкрепения от БСП Румен Радев, човека на АБВ Ивайло Калфин и Татяна Дончева, която представляваше "Движение 21" и НДСВ. Кампанията на спечелилия изборите Радев е струвала около 930 хил. лв. АБВ са дали почти 574 хил. лв., а "Движение 21" - 245 203 лв. Третото място за най-скъпа президентска кампания отива при кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. За неговата номинация и шестия резултат в изборите са изхарчени повече от 820 хил. лв.
Цецка Цачева е кандидатът, който е отделил

най-много средства за социолози

Въпреки че до последно проучванията й даваха преднина, тя загуби от Радев, който не е дал и стотинка за подобни анкети. ГЕРБ обаче са пръснали 98 400 лв., за да се успокояват предизборно. Според докладите пред Сметната палата и Цачева, и Радев не са се възползвали от консултанти по време на кампанията си. Трайчо Трайков е пръснал 25 200 лв. за социолози. Трети по харчове за социологически изследвания е бизнесменът Веселин Марешки, който се е изръсил с 11 760 лв и е дал още 7200 лв. за консултантски услуги. Ивайло Калфин и Татяна Дончева са решили да не харчат за подобни услуги. Пламен Орешарски не е плащал за социологически проучвания, но е дал 4580 лв. за консултанти. В отчета до Сметната палата не е посочено кандидатпрезидентската двойка да е участвала със свои средства в кампанията, но за сметка на това са получили като дарения 85 202 лв.

Плакати за почти четвърт милион

са напечатали от ГЕРБ, за да може ликовете на Бойко Борисов и Цачева да гледат от всеки стълб. Инициативният комитет на Радев е дал само 45 хил. лв. за брошурки и плакати. ГЕРБ са пръснали и повече от половин милион лева за концерти и публични прояви, докато Радев се е ограничил до скромните 6100 лв. За наеми на съоръжения, автомобили и транспорт Цачева е похарчила малко над 155 хил. лв., а Радев - около 45 хил. лв. 77 хиляди са стрували плакатите с лика на Трайчо Трайков, а брошурите на Калфин са за малко над 44 хил. лв. Почти 28 хиляди са дали РБ за концерти, докато АБВ да отделили с около 5 хил. лв. по-малко.
Патриотите са дали 37 836 лв. за плакати и брошурки, а концертите и митингите са им стрували само 960 лв. За сметка на това са пръснали повече от 52 хил. лв за наеми за помещения и рекламни съоръжения. Плакатите на Татяна Дончева са за 18 228 лв., а концертната дейност й е струвала 8935 лв. За наем на помещения и билбордове "Движение 21" са изхарчили малко над 48 хил. лв. Плакатите на Орешарски струват почти 20 хил. лв., а за масови прояви Инициативният комитет е дал само 500 лв. Още почти толкова са отишли за наеми на помещения. Оказва се, че той не е ползвал пощенски и куриерски услуги.

Командировките на ГЕРБ са за 23 462, 05 лв.

Радев и подкрепилите го кадри от БСП са дали за същото малко над 2600 лв. Реформаторските командировки из страната са излезли за почти 7 хил. лв., от АБВ твърдят, че не са харчили по това перо. 1116 лв. са командировъчните по кампанията на Красимир Каракачанов.
За пощенски услуги ГЕРБ са отделили над 16 хил. лв., на БСП това е струвало само 230 лв. И АБВ, и РБ са записали "нула" разходи за пощенски услуги и телефон. Хората на Каракачанов са дали 229 лв. за телефон. Дончева е похарчила три пъти повече от патриотите. Огромни са разходите на Марешки за телефон и поща - по това перо той е изхарчил 37 596 лв. Бизнесменът не е дарявал никого, но е получил дарения за 168 256 лв.
За пореден път

даренията са основен механизъм

за подпомагане на кампанията. Радев е получил финансова подкрепа от 941 души, в парично изражение това са 732 172 лв. Евродепутатите Сергей Станишев, Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев, който ще заеме мястото на Йотова, са дали по 10 хил. лв., колкото е разрешеният максимум за дарения от физически лица, с по 1000 лв. са се отчели депутатите от БСП. Безвъзмездно Радев се е възползвал от услугите и вещите на 89 души, като сред тях са хора, провеждали агитация и лепели плакати, счетоводители, анализатори.
ГЕРБ не признават да са получавали парични дарения, пред Сметната палата декларират, че кампанията е спонсорирана само от държавната субсидия. За сметка на това 37 души безвъзмездно са предоставяли автомобили за кампанията на Цачева. Каракачанов също отрича да е получавал дарения, но пък се е възползвал безвъзмездно от 14 коли.


На какво заложи челната тройка в "Младост"


Новата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е вложила в предизборната си кампания 8326 лв. Плакатите, които екипът й е разлепил в квартала, са за 360 лв., сочи отчетът й пред Сметната палата. За вестници, списания и електронни медии са отишли още 600 лв. Всички останали пари за кампанията й за кмет са отишли за радиоуслуги, като нито стотинка не е дадена на БНР. Основен неин спонсор е независимият народен представител Георги Кадиев, който й е дарил 8200 лв., 180 лв. по сметките й са постъпили от столичния общински съветник Войслав Тодоров. С това приключват приходите за кампанията на новата кметица.
БСП са изхарчили неуспешно 33 778 лв., от които около 2 хиляди са за телефони и пощенски услуги. Плакатите на ген. Стефан Стефанов, който финишира трети на частичния вот, са излезли 532 лв. Почти всички останали пари са отишли за медийна реклама, от тях 2200 са били заделени за печатните издания.
Тройно по-евтина е кампанията на кандидата на ГЕРБ Мария Илиева в сравнение с тази на БСП. Гербаджиите са дали малко повече от 11 хил. лв., за да спечелят в "Младост". Те обаче са пръснали близо 4 хиляди лева за плакати и брошурки. За реклама в печатни издания са дали 3360 лв., за друг тип медии са отишли още малко повече от два бона.



Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ