Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Цигарите виновни и за белодробната фиброза?

Болестта, погубила Марлон Брандо, често се бърка с ХОББ и астма, казва проф. Коста Костов

Дума

6. Януари 2017 , брой: 4   371   0
Снимка


Понякога след порязване или изгаряне раната не заздравява правилно, покрива се с гладка, вместо с нормална тъкан. Остава белег. Тази гладка тъкан вече няма нормалните функции на здравите епидермални клетки, тя не диша. Това може да се случи с белия дроб след травма. Такава травма може да е бронхопневмония или друго заболяване, вредни химикали и пр. Медиците не пренебрегват и генетичната предразположеност. "Гладката тъкан" от нефункциониращи в белия дроб клетки затруднява дишането и е предпоставка за заболяването, наречено идиопатична белодробна фиброза (ИБФ). Важно е да се знае, че терминът идиопатична означава неизвестна причина за възникване на болестта. Въпреки това смята се, че повтарящите се тъканни увреждания са в основата на ИБФ.
Това тежко заболяване възниква най-често при пушачите на възраст 65-79 г., рядко се среща под 40 г., обяснява проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА. Той е категоричен, че с дихателна недостатъчност и рак на белия дроб може да се живее и много по-дълго, отколкото с ИБФ. 
Признаците й?
Допреди няколко месеца човекът без проблем тичал, катерел стъпалата на висок блок, но сякаш изведнъж всичко това го затруднява невероятно много, получава задух и при най-малко усилие, а кашлицата е някак си различна от обичайната "тютюнджийска". В началото е суха, но се появяват влажни хрипове, които може да чуе опитен пулмолог. Болки по мускулите и по ставите, повишена температура, необяснима загуба на тегло. Повечето болни имат симптомите от 12-24 месеца. 16% от пациентите може да имат нормален образ на рентген, което прави болестта още по-коварна, обяснява проф. Костов. Тя протича много бързо и необратимо. Съвременните технологии дават шанс болестта да бъде открита на скенер.
Това е болестта, отнела живота на холивудската звезда Марлон Брандо.
И все пак поставянето на диагнозата не е лесно, обяснява проф. Костов. Болестта често е бъркана с ХОББ и астма, само много опитен специалист може бързо да я открие.
Повечето страдащи от ИБФ са пушачи, макар да не е доказана категорична връзка, казва проф. Костов.
Нов шанс на хората с ИБФ дава медицинската наука. Доскоро медиците смятаха болестта за възпалителна и затова е лекувана с противовъзпалителни препарати. Оказва се, че нищо не сме правили за пациентите си, казва пулмологът. В момента НЗОК поема стойността на кортикостероиди за лечение на болестта. За да бъде лекуван пациент с ИБФ, лекарите използват клиничната пътека за пневмония. Допреди 7-8 години е смятано, че ИБФ е нелечимо заболяване, но учените тогава установяват, че лекарство с определено активно вещество забавя прогресията му.
Все още няма дефинитивно лечение, което да спре развитието на болестта, но има ново лекарство, което подчертано забавя хода й, осигурява добро качество на живот на болния и най-важното - пречи на тъканта да се възстановява по неправилен начин, за което споменахме в началото. В България новото лечение започва сега. За жалост препаратът, макар да е регистриран в България, но касата все още не го е включила в позитивния лекарствен списък и не го реимбурсира. 
В света около 20 мъже и 13 жени на 100 хил. души страдат от ИБФ. В Европа има между 80 и 100 хил. пациенти с тази диагноза. У нас годишно се откриват между 3 и 9 случая на 100 хил. В момента на по-малко от 100 българи е поставена страшната диагноза.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"