Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Март 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

17 автори с 25 предложения за химн на Димитровград

Комисия от експерти ще излъчи до 30 април три предложения, които ще бъдат представени за обществено обсъждане

Дума

10. Януари 2017 , брой: 6   521   0
Снимка


Общо 25 са предложенията за текст на химн на Димитровград в конкурса, обявен от общината по повод честването на 70 години от създаването на града. Те са изпратени от 17 автори от цялата страна, като някои са предложили и по 2-3 варианта за бъдещ химн на града, научи ДУМА от МК.
Конкурсът бе обявен на основание на Решение № 396/29.09.2016 г. на Общинския съвет - Димитровград, и във връзка със заповед № РД-06-1509/14.10.2016 г. на кмета на община Димитровград. Етапите в провеждането са два: избор на текст и избор на музика за химн на Димитровград, припомнят от общината. Текстовете трябваше да бъдат специално подготвени за целта, като темата да засяга миналото, настоящето и бъдещето на града и да подчертава неговата уникалност.
Оценката и класирането на представените поетични творби ще се извърши от специална комисия, назначена от кмета на община Димитровград с участието на доказани експерти. След като оцени всички постъпили за конкурса текстове, очаква се до 15 януари 2017 г. комисията да излъчи едно предложение за създаване на музика по него и да го обяви на интернет страницата на общината и в Съюза на композиторите и Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и в националните електронни медии. Всички, които пожелаят да се включат във втория етап на конкурса - в избора на музика за бъдещия химн, трябва да знаят, че предложенията за музика на химна трябва да бъдат в нотно изписване за клавир, глас и демозапис, включващ цялостния вариант - посочения от комисията текст и създадената музика към него. Срокът за подаване на музикалните творби е до 15 април 2017 г. на адрес - Димитровград, бул. "Г. С. Раковски" 15. Авторът трябва да посочи своето име, възраст, местоживеене, телефон и електронен адрес.
 До 30 април 2017 г. комисията се очаква да излъчи три предложения за химн на Димитровград. Те се подлагат на обществено обсъждане в срок до две седмици след излизане на предложенията.  Наградният фонд за класирания текст и музиката към него за химн на Димитровград е следният: - за класирания текст на химна - 1500 лева, за класираната музикална част - 2000 лева.
  
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"