20 Април 2024събота12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Зафиров:

ГЕРБ трескаво раздават плажове на концесии

Управляващите искат удължаване живота на парламента, за да финализират безобразията си, категорични са социалистите

/ брой: 6

автор:Юлия Кулинска

visibility 35

"Сериозно сме разтревожени от продължаващата настойчивост, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на фирми, близки до управлението. Явно идеята е част от парите да бъдат върнати под някаква форма и да бъдат използвани в предстоящите предсрочни парламентарни избори". За това алармира на брифинг вчера депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. Според него управляващите създават усещането, че искат да осребрят участието си във властта и в последната секунда. На 29, 30 и 31 декември са развалени концесии и са насрочени 5-годишни търгове за атрактивни плажове, сред които е и този в Слънчев бряг-север, обяви Зафиров. Той твърди, че това се прави със сгрешена формула за изчисление. Зафиров показа разпечатка на имейли с подменени документи, които са получили участниците в процедурите. От тях става ясно, че силно е скъсен законовият им срок.
"Излязоха публикации, че експертите от Министерството на туризма са отстранени за сметка на външни представители. При отварянето на пликовете е допусната груба злоупотреба, която толерира двама от участниците в търга, които са имали липсваща документация, но са допуснати за участие. Целостта на плика на единия дори била нарушена", разказа Зафиров. Той информира медиите, че в момента върви подписка на експерти от бранша, които настояват тази опорочена процедура да бъде прекратена и да се търси отговорност от виновните.
"През 2015 г. регионалният министър Лиляна Павлова внася в МС решение за прекратяване на действащата по това време концесия на плаж Слънчев бряг-север. По-късно правителството гласува друг текст, който дава шанс на концесионера да поправи нарушенията си до 1 юли 2017 г. От МС го уверяват, че дори и да не изпълни предписанията, той остава във владение на плажа до края на септември. Веднага след това единият от собствениците от фирмата концесионер обявява, че влиза като собственик в закъсалия отбор на "Ботев". И се нарежда в дългата редица от хора, които са задължени на властта и почва да спонсорира футболни клубове. Проблемите му обаче започват, когато спира да плаща този своеобразен футболен рекет", информира Зафиров.
ГЕРБ трябва да прочетат Конституцията и след това да правят предложения за удължаване живота на парламента, коментира социалистът желанието на ГЕРБ президентът Радев да не разпуска парламента. Той е категоричен, че зад идеята прозира стремеж да финализират безобразията си, свързани със скандалните сделки на кабинета на Борисов в последния момент, а и не само тях.


Манол Генов:
Темпото на свършеното по новия ред на концесиониране е на отегчена камила

Темпото на свършеното дотук по новия ред на концесиониране на плажовете може да се сравни със скоростта на отегчена камила, на която все й тая къде е краят на пустинята, иронизира депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. По думите му забързването на темпото на Министерството на туризма е да може да бъдат изпълнени предварително поети ангажименти. Генов коментира, че повече от година и половина след прехвърляне на режима на стопанисване на плажовете от МРРБ към Министерството на туризма, свършената работа е равна на нула.
"Обричането на следващия туристически сезон на хаос е повече от обещаващо. Министърът на туризма вероятно се успокоява, че си върши работата, като се заплашва този и онзи концесионер с прекратяване на концесията, с финансови санкции, но нека първо да обясни какво е свършено", призова социалистът. Според него, ако се работи с такова темпо, всичките 60 концесии ще бъдат довършени за около 8 години.
Генов попита какви процедури биха гарантирали  ниските цени, така че да се осигури достъпност до плажните екстри на всички групи хора, и какво е направено, за да се изчисти усещането у хората, че средата на този бизнес е тъмна, силова и съмнителна. Той бе категоричен, че за да се нормализира ситуацията по концесионирането на плажовете, трябва експедитивна, професионална и законово грамотна работа, а не обслужване на отделни интереси под натиска на този или онзи.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ