Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Плачи дете, баща ти е невинен

Ева Костова

10. Януари 2017 , брой: 6   755   0Главната инспекция по труда почти садистично или почти до разплакване ни осведомява следпразнично колко е минималната заплата в ЕС през 2017 г. В кризисна Гърция нещата не вървят добре - има намаляване на минималната работна заплата от 1 януари в частния сектор, която е 586,80 евро за работниците над 25 години. В Люксембург сумите не са променяни от 2015 г. - месечното минимално заплащане за неквалифициран труд е 1922,96 евро; за квалифициран труд - 2307,56 евро. Страната с най-бедната икономика - Венецуела - вече за пети път вдигала минималната работна заплата. За да защити работещите и икономиката. Значи, ако трябва да избираме, ходом марш към лепене на плакати примерно в Люксембург. След като тук квалифициран или не човек взема 460 лева минимална заплата и то отскоро. Двайсет лева повече - кой ти ги дава! Добрият Бойко Борисов, разбира се. Макар че и той самият е за ожалване, оказва се. Българският премиер взима най-малката заплата сред колегите си в ЕС. Три страни преминават прага от 100 000 евро годишна брутна депутатска заплата. Българският министър-председател е с най-ниската премиерска заплата в ЕС - 28 386 евро. О, боже!
Човек се пита - как така БВП стига на премиера ни за тази заплата, защо и тук не важат повтаряните до втръсване изисквания за производителност на труда и обвързването й с възнагражденията на простосмъртните. Да, знаем добре, че всяка страна дава добри пари на своите избраници, които я ръководят и които са призвани да служат на хората си, да работят за тяхното благосъстояние и просперитет. Случаят обаче не е този. И няма защо да роним сълзи за "елита" на нацията, който си взема заплатата и въобще не му пука за зейналата в подножието му пропаст на нищетата. Плачи дете, баща ти е невинен!

 

 

 

Коментари

 • 24. Март 2017 59
  377
  0

  От спорта знам едно много просто правило: Ако си слаб, никой не те забелязва; ако си добър - се съобразяват с теб; ако побеждаваш - те уважават.
  Затова в неделя пред нас стои една важна задача - да направим така, че да ни уважават.
  Да спечелим изборите.
  Знам, че вас, читателите на ДУМА, няма нужда да ви убеждавам за кого да гласувате. Но ми се иска да направим така, че да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"