Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

12 Декември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

На кого му пука за циганите?

Велиана Христова

10. Януари 2017 , брой: 6   911   0Циганчетата не се третират в училище като български деца наравно с останалите - с техните права и задължения, но на никого не му пука. Това, общо взето, каза в своя позиция вчера лидерът на синдиката "Образование" към "Подкрепа" Юлиян Петров. Административните мерки на МОН са камуфлажни и недействени на фона на новия училищен закон на Милена Дамянова от ГЕРБ, на политиката за пестене от образованието, на закритите малки училища, на недъгавите делегирани бюджети, които отчитат статистика, а не потребности. Трябват реални мерки, трябва да се обвържат всички надбавки и социални помощи с училището и да се раздават чрез него, трябва всички държавни и общински институции да се заемат със социализирнето на ромските деца, а не само да използват удобно семействата им по време на избори и да обвиняват учителите, че циганчета раждат на 13 години, вместо да влизат в клас. 
Всичко е вярно, само че то трябваше да се приказва още от времето, когато през 1999 г. синьото правителство ни натресе заем от Световната банка срещу задължението да пестим по 6 млн. лв. от закрити училища на година. Трябваше да се приказва, когато през 2015 г. по стахановски се приемаше новият закон в парламента.
Закон, който позволи например децата с двойки да стигат до V клас. Защото след броени дни тия, дето натресоха силово закона, няма да ги има по депутатските седалки и министерските кресла и никаква отговорност за порочното си творение няма да понесат. Минали заминали. Само че отпадането на циганетата от училище не започва с тях и вероятно няма да свърши с тях. Знае ли някой колко стотици милиони влязоха за 26 години бадева в България за "ромското включване"? И колко предстоят да влязат от новата еврозаблуда "за интелигентен растеж"? Що народ от разни фондации и сдружения гуши едни грешни пари от проекти, зорлем насочени към "уязвимите ромски групи"! Защото това "минава" пред западните спонсори. И то е част от държавния и обществения камуфлаж, зад който циганите у нас станаха проблем.
Преди 20-ина години, когато ромите в България правеха първи стъпки като маргинали, една директорка на училище в малко селище, която даваше всичко от себе си именно на циганчетата, ми каза: "След 10-ина години проблемът на България ще са циганите, на тях трябва да обръщаме повече внимание и да предприемаме реални мерки, дори да са нестандартни в днешното време". Оказа се права. Когато държавата се отказа от районирането на училищата, щото било практика на мрачния социализъм, и даде възможност децата да се записват "демократично" в което си поискат училище, дали онези, които го направиха тогава, се сетиха, че дори в големите градове ще се появят централни и периферни училища. В едните учат, натъпкани като сардели, децата на същите "демократични" българи, а другите пустеят и се населяват само от деца, които вече зле владеят български? Дали, когато се нахвърлиха върху Илчо Димитров, че иска в училище да се въведат униформи, за да не се различават социално децата (било ретроградно!), тия "демократи" се сетиха, че циганетата ще отпадат и поради разликата между маратонките за 150 лв. и протритите сандали пето поколение? Нещата са комплексни и ако не вземем "нестандартни" мерки, говорилнята на тема цигани ще продължи до края на България.     

 

 

Няколко думи

  • 12. Декември 2017 243
    246
    0

    Лекари от ТЕЛК се готвят за оставки. Защо ли, щом управляващите уж имат ясна визия за бъдещето на ТЕЛК?!
    Медици от ловешката болница пак не са получавали заплати от няколко месеца, а уж всичко беше уредено от предишния екип на МЗ и заплатите щяха да са ОК. Сегашният екип на МЗ пък разкри разковничето на проблемите в болницата, при това с...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"