20 Април 2024събота05:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На кого му пука за циганите?

/ брой: 6

автор:Велиана Христова

visibility 95

Циганчетата не се третират в училище като български деца наравно с останалите - с техните права и задължения, но на никого не му пука. Това, общо взето, каза в своя позиция вчера лидерът на синдиката "Образование" към "Подкрепа" Юлиян Петров. Административните мерки на МОН са камуфлажни и недействени на фона на новия училищен закон на Милена Дамянова от ГЕРБ, на политиката за пестене от образованието, на закритите малки училища, на недъгавите делегирани бюджети, които отчитат статистика, а не потребности. Трябват реални мерки, трябва да се обвържат всички надбавки и социални помощи с училището и да се раздават чрез него, трябва всички държавни и общински институции да се заемат със социализирнето на ромските деца, а не само да използват удобно семействата им по време на избори и да обвиняват учителите, че циганчета раждат на 13 години, вместо да влизат в клас. 
Всичко е вярно, само че то трябваше да се приказва още от времето, когато през 1999 г. синьото правителство ни натресе заем от Световната банка срещу задължението да пестим по 6 млн. лв. от закрити училища на година. Трябваше да се приказва, когато през 2015 г. по стахановски се приемаше новият закон в парламента.
Закон, който позволи например децата с двойки да стигат до V клас. Защото след броени дни тия, дето натресоха силово закона, няма да ги има по депутатските седалки и министерските кресла и никаква отговорност за порочното си творение няма да понесат. Минали заминали. Само че отпадането на циганетата от училище не започва с тях и вероятно няма да свърши с тях. Знае ли някой колко стотици милиони влязоха за 26 години бадева в България за "ромското включване"? И колко предстоят да влязат от новата еврозаблуда "за интелигентен растеж"? Що народ от разни фондации и сдружения гуши едни грешни пари от проекти, зорлем насочени към "уязвимите ромски групи"! Защото това "минава" пред западните спонсори. И то е част от държавния и обществения камуфлаж, зад който циганите у нас станаха проблем.
Преди 20-ина години, когато ромите в България правеха първи стъпки като маргинали, една директорка на училище в малко селище, която даваше всичко от себе си именно на циганчетата, ми каза: "След 10-ина години проблемът на България ще са циганите, на тях трябва да обръщаме повече внимание и да предприемаме реални мерки, дори да са нестандартни в днешното време". Оказа се права. Когато държавата се отказа от районирането на училищата, щото било практика на мрачния социализъм, и даде възможност децата да се записват "демократично" в което си поискат училище, дали онези, които го направиха тогава, се сетиха, че дори в големите градове ще се появят централни и периферни училища. В едните учат, натъпкани като сардели, децата на същите "демократични" българи, а другите пустеят и се населяват само от деца, които вече зле владеят български? Дали, когато се нахвърлиха върху Илчо Димитров, че иска в училище да се въведат униформи, за да не се различават социално децата (било ретроградно!), тия "демократи" се сетиха, че циганетата ще отпадат и поради разликата между маратонките за 150 лв. и протритите сандали пето поколение? Нещата са комплексни и ако не вземем "нестандартни" мерки, говорилнята на тема цигани ще продължи до края на България.     

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ