Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

На кого му пука за циганите?

Велиана Христова

10. Януари 2017 , брой: 6   1020   0Циганчетата не се третират в училище като български деца наравно с останалите - с техните права и задължения, но на никого не му пука. Това, общо взето, каза в своя позиция вчера лидерът на синдиката "Образование" към "Подкрепа" Юлиян Петров. Административните мерки на МОН са камуфлажни и недействени на фона на новия училищен закон на Милена Дамянова от ГЕРБ, на политиката за пестене от образованието, на закритите малки училища, на недъгавите делегирани бюджети, които отчитат статистика, а не потребности. Трябват реални мерки, трябва да се обвържат всички надбавки и социални помощи с училището и да се раздават чрез него, трябва всички държавни и общински институции да се заемат със социализирнето на ромските деца, а не само да използват удобно семействата им по време на избори и да обвиняват учителите, че циганчета раждат на 13 години, вместо да влизат в клас. 
Всичко е вярно, само че то трябваше да се приказва още от времето, когато през 1999 г. синьото правителство ни натресе заем от Световната банка срещу задължението да пестим по 6 млн. лв. от закрити училища на година. Трябваше да се приказва, когато през 2015 г. по стахановски се приемаше новият закон в парламента.
Закон, който позволи например децата с двойки да стигат до V клас. Защото след броени дни тия, дето натресоха силово закона, няма да ги има по депутатските седалки и министерските кресла и никаква отговорност за порочното си творение няма да понесат. Минали заминали. Само че отпадането на циганетата от училище не започва с тях и вероятно няма да свърши с тях. Знае ли някой колко стотици милиони влязоха за 26 години бадева в България за "ромското включване"? И колко предстоят да влязат от новата еврозаблуда "за интелигентен растеж"? Що народ от разни фондации и сдружения гуши едни грешни пари от проекти, зорлем насочени към "уязвимите ромски групи"! Защото това "минава" пред западните спонсори. И то е част от държавния и обществения камуфлаж, зад който циганите у нас станаха проблем.
Преди 20-ина години, когато ромите в България правеха първи стъпки като маргинали, една директорка на училище в малко селище, която даваше всичко от себе си именно на циганчетата, ми каза: "След 10-ина години проблемът на България ще са циганите, на тях трябва да обръщаме повече внимание и да предприемаме реални мерки, дори да са нестандартни в днешното време". Оказа се права. Когато държавата се отказа от районирането на училищата, щото било практика на мрачния социализъм, и даде възможност децата да се записват "демократично" в което си поискат училище, дали онези, които го направиха тогава, се сетиха, че дори в големите градове ще се появят централни и периферни училища. В едните учат, натъпкани като сардели, децата на същите "демократични" българи, а другите пустеят и се населяват само от деца, които вече зле владеят български? Дали, когато се нахвърлиха върху Илчо Димитров, че иска в училище да се въведат униформи, за да не се различават социално децата (било ретроградно!), тия "демократи" се сетиха, че циганетата ще отпадат и поради разликата между маратонките за 150 лв. и протритите сандали пето поколение? Нещата са комплексни и ако не вземем "нестандартни" мерки, говорилнята на тема цигани ще продължи до края на България.     

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"