Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Учени пишат на Томислав Дончев за нередности в европрограмата за наука

Велиана Христова

11. Януари 2017 , брой: 7   198   0Както ДУМА писа подробно вчера, изпълнението на оперативната програма на МОН за интелигентен растеж е под въпрос заради недоработки на МОН в документацията. Групата от МОН, която управлява програмата, не е изпълнила две от най-важните предварителни условия от споразумението за партньорство и това създава риск Брюксел да спре парите по програмата. Освен това на 30 декември 2016 г. - 4 месеца след старта на кандидатстването с проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност и 23 дни преди края му МОН промени основни параметри за оценяването, което пък изправя кандидатите пред невъзможност да променят документацията си.
С писмо 15 учени са се обърнали към Томислав Дончев с молба заради неуредиците да се удължи срокът за кандидатстване до 15 март. Сред тях са 11 директори на институти от БАН, ръководители на научни екипи, декан и зам.-ректор на ТУ-София, ръководителят на катедра в СУ проф. Тони Спасов. МОН периодично прави концептуални промени за подготовката на проектите, сменя методиката за оценяване и това променя съществено одобрените преди това критерии, което пък налага да се променят и части от самите проекти. От МОН дават различни указания на различните кандидати и това също е нарушение, пишат учените. Управляващият орган от МОН още не е дал всички необходими за кандидатстване документи, както и отговори на важни въпроси по процедурите, а времето изтича. Тепърва щели да се правят и още промени. Освен това учените намират за нелепо от водещи чуждестранни учени, които участват в българските проекти, да се иска подпис, че носят отговорност за неверни данни. За да не се провали съвсем програмата, трябва да бъде удължен срокът за кандидатстване, пишат учените.


В БАН избраха новия управленски екип

Трима заместник-председатели в екипа на новия председател на БАН акад. Юлиян Ревалски избра Общото събрание на БАН. Това са чл.-кор. Васил Николов, известен археолог, проучвател напоследък на древните солници и селища в Провадия; чл.-кор. Константин Хаджииванов - един от най-известните и с най-много научни публикации в чужбина учени химици у нас, и чл.-кор. Костадин Ганев, физик от Геофизичния институт на БАН. За главен научен секретар отново е избрана проф. Евдокия Пашева.    
 

 

 

България

  • 24. Февруари 2017 39
    151
    0

    Искането за отмяна на санкциите при неизпълнение на задължението за гласуване бе отправено пред съда от омбудсмана Мая Манолова. Още при парламентарните дебати за законовата промяна тя се закани да сезира Конституционния съд. Според нея избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"