26 Април 2024петък20:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учени пишат на Томислав Дончев за нередности в европрограмата за наука

/ брой: 7

автор:Велиана Христова

visibility 53

Както ДУМА писа подробно вчера, изпълнението на оперативната програма на МОН за интелигентен растеж е под въпрос заради недоработки на МОН в документацията. Групата от МОН, която управлява програмата, не е изпълнила две от най-важните предварителни условия от споразумението за партньорство и това създава риск Брюксел да спре парите по програмата. Освен това на 30 декември 2016 г. - 4 месеца след старта на кандидатстването с проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност и 23 дни преди края му МОН промени основни параметри за оценяването, което пък изправя кандидатите пред невъзможност да променят документацията си.
С писмо 15 учени са се обърнали към Томислав Дончев с молба заради неуредиците да се удължи срокът за кандидатстване до 15 март. Сред тях са 11 директори на институти от БАН, ръководители на научни екипи, декан и зам.-ректор на ТУ-София, ръководителят на катедра в СУ проф. Тони Спасов. МОН периодично прави концептуални промени за подготовката на проектите, сменя методиката за оценяване и това променя съществено одобрените преди това критерии, което пък налага да се променят и части от самите проекти. От МОН дават различни указания на различните кандидати и това също е нарушение, пишат учените. Управляващият орган от МОН още не е дал всички необходими за кандидатстване документи, както и отговори на важни въпроси по процедурите, а времето изтича. Тепърва щели да се правят и още промени. Освен това учените намират за нелепо от водещи чуждестранни учени, които участват в българските проекти, да се иска подпис, че носят отговорност за неверни данни. За да не се провали съвсем програмата, трябва да бъде удължен срокът за кандидатстване, пишат учените.


В БАН избраха новия управленски екип


Трима заместник-председатели в екипа на новия председател на БАН акад. Юлиян Ревалски избра Общото събрание на БАН. Това са чл.-кор. Васил Николов, известен археолог, проучвател напоследък на древните солници и селища в Провадия; чл.-кор. Константин Хаджииванов - един от най-известните и с най-много научни публикации в чужбина учени химици у нас, и чл.-кор. Костадин Ганев, физик от Геофизичния институт на БАН. За главен научен секретар отново е избрана проф. Евдокия Пашева.    
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ