Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Май 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Учени пишат на Томислав Дончев за нередности в европрограмата за наука

Велиана Христова

11. Януари 2017 , брой: 7   312   0Както ДУМА писа подробно вчера, изпълнението на оперативната програма на МОН за интелигентен растеж е под въпрос заради недоработки на МОН в документацията. Групата от МОН, която управлява програмата, не е изпълнила две от най-важните предварителни условия от споразумението за партньорство и това създава риск Брюксел да спре парите по програмата. Освен това на 30 декември 2016 г. - 4 месеца след старта на кандидатстването с проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност и 23 дни преди края му МОН промени основни параметри за оценяването, което пък изправя кандидатите пред невъзможност да променят документацията си.
С писмо 15 учени са се обърнали към Томислав Дончев с молба заради неуредиците да се удължи срокът за кандидатстване до 15 март. Сред тях са 11 директори на институти от БАН, ръководители на научни екипи, декан и зам.-ректор на ТУ-София, ръководителят на катедра в СУ проф. Тони Спасов. МОН периодично прави концептуални промени за подготовката на проектите, сменя методиката за оценяване и това променя съществено одобрените преди това критерии, което пък налага да се променят и части от самите проекти. От МОН дават различни указания на различните кандидати и това също е нарушение, пишат учените. Управляващият орган от МОН още не е дал всички необходими за кандидатстване документи, както и отговори на важни въпроси по процедурите, а времето изтича. Тепърва щели да се правят и още промени. Освен това учените намират за нелепо от водещи чуждестранни учени, които участват в българските проекти, да се иска подпис, че носят отговорност за неверни данни. За да не се провали съвсем програмата, трябва да бъде удължен срокът за кандидатстване, пишат учените.


В БАН избраха новия управленски екип

Трима заместник-председатели в екипа на новия председател на БАН акад. Юлиян Ревалски избра Общото събрание на БАН. Това са чл.-кор. Васил Николов, известен археолог, проучвател напоследък на древните солници и селища в Провадия; чл.-кор. Константин Хаджииванов - един от най-известните и с най-много научни публикации в чужбина учени химици у нас, и чл.-кор. Костадин Ганев, физик от Геофизичния институт на БАН. За главен научен секретар отново е избрана проф. Евдокия Пашева.    
 

 

 

България

  • Тя трябва да важи само за транзитни пътища и магистрали, смята Петър Мутафчиев
    23. Май 2017 98
    173
    0

    Обществената поръчка за изграждане на тол системата е спряна заради жалби, съобщиха вчера от АПИ. Поръчката на стойност 200 млн. лв. бе пусната миналия четвъртък, а срокът за подаване на офертите бе само ден. Регионалният министър Николай Нанков определи срока от 24 часа като достатъчен. Той каза, че поръчката вече е спирана 8 пъти. В петък в КЗК...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"