24 Април 2024сряда21:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

(Гр)адски транспорт

/ брой: 7

автор:Юлия Кулинска

visibility 49

Долнопробна чалга, в която Азис къдраво дипли маанета. Студен автобус със заледени стъкла, по които пътниците чоплят с пръст, за да видят спирките. Шофьор, който гръмогласно и непрестанно бърбори по телефона простотии с колега - обсъждат прелестите на тази или онази диспечерка или на Ванчето от гаража. На всеки пет минути гранатометно и гръмогласно изстрелва тлъсти и сочни псувни към водачите на леки коли, които се "пречкат" на пътя на рейса. Пак ругатни защо нямаш точни пари за билет. Рязко натискане и отпускане на педала на газта, за се лашкат правостоящите напред-назад като чували с картофи.
За да не изстине водачът, първата врата не я отваря. Нищо, че майки с деца на ръце или възрастни хора търчат със сетни сили към нея, за да се качат. Чукчета, с които да се разбие стъклото при авария, липсват в повечето превозни средства, а пожарогасителите се крият зад седалката на водача. И... не се ядосвайте, ако не успеете да хванете автобуса, въпреки че сте били на спирката половин час, преди той да пристигне. В София се смята за нормално шофьорите да не изчакват пътниците да се качат и чевръсто да хлопват вратите под носа им. Любимото забавление на шофьора е да ускорява метри преди спирката и след това да спира рязко. Демонично се развеселява от ужаса в очите ви, когато ви затисне с някоя врата. Дори в новите автобуси е мърляво. Седалките са в петна с неустановен произход, а на места знайни и незнайни гении са надраскали футболните си предпочитания, имената и любовните си тръпки.
Табели с номер има само отпред или отзад. Тези встрани са по-рядко. Рекламите също пречат и понякога е абсурдно трудно да разбереш кой рейс идва. Докато го разпознаеш, шофьорът вече е потеглил.
Не, сървайвърът с вход 1,60 лв. не се случва в Зимбабве или в Бурунди, а в европейската столица София. На някои места си имат влакчета на ужасите. Ние пък, столичани, си имаме (гр)адски транспорт. И гарантирам, че тръпката при нас е в пъти по-голяма от който и да е атракцион в Дисниленд.
Ако г-жа градоначалничката не вярва на думите ми, нека се повози, може заедно с патрона си Борисов, в някой случаен автобус на столичния градски транспорт. И нека след това да продължи усмихнато и мелодично да ни омайва колко нови автобуси ще пристигнат в София. И два електромобила даже. Луксозни. С всички екстри. И кой знае защо от толкова сладки приказки в главата ми започва да се върти клишето за бардака и старите му обитателки...
Видими резултати, гарантирани от ГЕРБ!
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ