29 Март 2024петък10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ток има, засега. А после...

/ брой: 7

автор:Светла Василева

visibility 1466

Българските граждани да бъдат спокойни, ток ще има, рече вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова на свикана нарочна пресконференция. Спокойни, спокойни, колко да сме спокойни? Чуя ли министър Петкова да ни успокоява, някак инстинктивно ми става безпокойно. И некомфортно. Защото тя така ни успокояваше и за либерализирането на електроенергийния пазар, за смяната на доставчиците на ток и за мерките за енергийно бедните. Все поводи за спокойствие. Според нея. То и защо ли да се безпокоим? Нито пазарът се либерализира напълно, нито някой ни ухажва да му ставаме клиенти и да си сменяме доставчика на електроенергия, нито пък има предвидени пари в бюджета за енергийно бедните. За всичко това ние сме спокойни. Видя се, че п`арата отиде в свирката и в отчетите за Брюксел, иначе всичко си е каквото си беше, отпреди да почне министър Петкова настойчиво да ни успокоява.
Тези дни се появи нов повод за "спокойствието" ни. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отчете 20-годишен рекорд в натоварването на системата. Поискан в спешен порядък внос на електроенергия от съседна Румъния ни беше отказан. Заради зимните температури потреблението на ток скочи толкова, че кризисният щаб активира почти целия студен резерв на страната. По думите на министъра, казани с половин уста в края на пресконференцията вчера - 544 МВт от 600 МВт. Всичкото това, без да има аварии и без зимата да е кой знае колко мразовита, каквато се опитват да я изкарат от телевизорите, оправдавайки неспособността на управляващите да се справят със задълженията си.
Надявам се час по-скоро да излезем от неблагоприятната метеорологична обстановка, каза енергийният министър. Ами ако не излезем? А ако "Топлофикация София" се срине или пък отпадне единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", какво правим тогава? Гърция въведе временна ограничителна мярка за износ на ток, очаква се същото да сторят и други наши съседи. Няма откъде да внесем. Та какво правим, министър Петкова, ако падне най-голямата топлофикация в страната и столичани посегнат към електричеството, за да се отопляват? Съмнявам се, че можете да си представите. Ако се случи, заедно с вас обяснения пред гражданите ще трябва да дават и всички онези пишман експерти - социолози, политолози, философи, икономисти и юристи, които ни проглушиха ушите от де що има телевизор и микрофон, че нямаме нужда от нови базови генериращи мощности. Те сега мълчат. Скрили са се по кьошетата и си траят. Чакат да отмине "бурята". На топло и на светло, осигурено им не от модерните прехвалени и скъпи "перки" и фотоволтаици, а от АЕЦ и от кондензационните централи. И прочетете анализа на специалистите от ЕСО. В него пише, че България ще има нужда от нова ядрена мощност следващото десетилетие. Защото ток има, засега. А после...

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ