Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Ток има, засега. А после...

Светла Василева

11. Януари 2017 , брой: 7   859   0Българските граждани да бъдат спокойни, ток ще има, рече вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова на свикана нарочна пресконференция. Спокойни, спокойни, колко да сме спокойни? Чуя ли министър Петкова да ни успокоява, някак инстинктивно ми става безпокойно. И некомфортно. Защото тя така ни успокояваше и за либерализирането на електроенергийния пазар, за смяната на доставчиците на ток и за мерките за енергийно бедните. Все поводи за спокойствие. Според нея. То и защо ли да се безпокоим? Нито пазарът се либерализира напълно, нито някой ни ухажва да му ставаме клиенти и да си сменяме доставчика на електроенергия, нито пък има предвидени пари в бюджета за енергийно бедните. За всичко това ние сме спокойни. Видя се, че п`арата отиде в свирката и в отчетите за Брюксел, иначе всичко си е каквото си беше, отпреди да почне министър Петкова настойчиво да ни успокоява.
Тези дни се появи нов повод за "спокойствието" ни. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отчете 20-годишен рекорд в натоварването на системата. Поискан в спешен порядък внос на електроенергия от съседна Румъния ни беше отказан. Заради зимните температури потреблението на ток скочи толкова, че кризисният щаб активира почти целия студен резерв на страната. По думите на министъра, казани с половин уста в края на пресконференцията вчера - 544 МВт от 600 МВт. Всичкото това, без да има аварии и без зимата да е кой знае колко мразовита, каквато се опитват да я изкарат от телевизорите, оправдавайки неспособността на управляващите да се справят със задълженията си.
Надявам се час по-скоро да излезем от неблагоприятната метеорологична обстановка, каза енергийният министър. Ами ако не излезем? А ако "Топлофикация София" се срине или пък отпадне единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", какво правим тогава? Гърция въведе временна ограничителна мярка за износ на ток, очаква се същото да сторят и други наши съседи. Няма откъде да внесем. Та какво правим, министър Петкова, ако падне най-голямата топлофикация в страната и столичани посегнат към електричеството, за да се отопляват? Съмнявам се, че можете да си представите. Ако се случи, заедно с вас обяснения пред гражданите ще трябва да дават и всички онези пишман експерти - социолози, политолози, философи, икономисти и юристи, които ни проглушиха ушите от де що има телевизор и микрофон, че нямаме нужда от нови базови генериращи мощности. Те сега мълчат. Скрили са се по кьошетата и си траят. Чакат да отмине "бурята". На топло и на светло, осигурено им не от модерните прехвалени и скъпи "перки" и фотоволтаици, а от АЕЦ и от кондензационните централи. И прочетете анализа на специалистите от ЕСО. В него пише, че България ще има нужда от нова ядрена мощност следващото десетилетие. Защото ток има, засега. А после...

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"