Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

30 Март 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Индия ще избира еднодвигателен изтребител между F-16 и Gripen

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   265   0
Снимка
Шведски изтребител Gripen E
Снимка janes.com

Индия ще избира между F-16 Block 70 и Gripen E за свой нов еднодвигателен изтребител, който трябва да се произвежда в страната, е заявил индийският министър на отбраната Манохар Парикар. Той настоява Индия да се сдобие с линия за производство на еднодвигателен многоцелеви изтребител, който е проектиран зад граница. Това фактически ограничава избора да се сведе между F-16 Block 70 и Gripen E. И двата модела са активно промотирани от Lockheed Martin и Saab съответно.
Процесът по сключване на договор трябва да започне през тази година, но засега не се дават срокове за получаване на първите произведени в Индия изтребители. Според Парикар Индия не изключва на по-късен етап да произвежда по лиценз и по-голям двудвигателен изтребител, като Rafale или Super Hornet. При избора на изтребител, който Индия да произвежда сама, ще се гледат най-вече обемът на технологичния трансфер и цената за експлоатация в рамките на целия жизнен цикъл. Парикар е заявил също, че производството на лекия индийски изтребител HAL Tejas ще продължи.
След фактическия провал на програмата MMRCA Индия спешно започна да търси възможност за придобиване на голямо количество леки многоцелеви изтребители, който да заместят все още масово използваните МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar. Общо в следващите около 20 години ще има нужда от 200 до 300 такива самолета.
 

 

 

Оръжие

  • Планирано е да бъде подписан най-големият договор с Индонезия и много голям многомилиарден договор с Индия за построяване на четири фрегати от проекта 11356
    30. Март 2017 63
    18
    0

    Експортът на руски въоръжения в края на тази година значително ще надвиши показателите от миналата. Това е заявил пред журналисти директорът по международното сътрудничество и регионална политика на държавната корпорация „Ростех” и ръководител на обединената делегация на корпорацията и на АО „Рособоронэкспорт” по време на 14-...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"