Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Аржентина поръча четири израелски стражеви катера тип Shaldag, подновява преговорите за Kfir

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   610   0
Снимка
Израелски скоростeн стражеви катер от типа Shaldag
Снимка israel-shipyards.com

Правителството на Аржентина е публикувало в официален бюлетин информация за сключването от министерството по безопасността на страната  (Ministerio de Seguridad) с агенцията за експорт на въоръжения SIBAТ на военното ведомство на Израел на контракт на стойност 49 млн. долара за строителството за аржентинската брегова охрана (Prefectura Naval Argentina) на четири израелски скоростни стражеви катера тип Shaldag. Катерите от този тип се произвеждат от израелската частна корабостроителница Israel Shipyards в Хайфа. Бреговата охрана на Аржентина ще използва катерите тип Shaldag по река Парана на границата с Бразилия и Парагвай, район, известен с голяма организирана престъпност, контрабанда и нелегални производства. Едновременно с контракта за строителството на катерите аржентинската страна е подписала със SIBAT и контракт за стойност 39 млн. долара за израелски системи за брегово наблюдение, които ще бъдат развърнати на река Парана. С тази поръчка Аржентина става деветият известен клиент на популярните по света катери тип Shaldag.
Буенос Айрес скоро ще поднови преговорите с израелската компания Israel Aerospace Industries (IAI) за доставката на 12–14 броя Kfir Block 60, съобщава Flightglobal. Аржентина и IAI вече са минали през два кръга на безплодни преговори за доставка на модернизираните еднодвигателни изтребители. Основните пречки по време на тези разговори са били разногласия по финансовите условия.
Kfir Block 60 е най-новият модернизационен стандарт за IAI Kfir (безлицензна версия на Dassault Mirage 5). Той има изцяло нова авионика, радар с активна електронна фазирана антенна решетка Elta EL/M-2052 и занулен общ технически ресурс и 1600 часа ресурс преди следващ основен ремонт. Аржентина е останала без свръхзвукови бойни самолети и от повече от пет години води преговори за придобиването на изтребители – нови и втора ръка, но още няма решение по въпроса. Kfir е на въоръжение в Еквадор, Колумбия и Шри Ланка.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"