Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Април 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Организират среща за изкуствения интелект

София ще е домакин на първото по рода си събитие в България, което ще се състои на 26 януари

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   749   0
Снимка


За първи път в България ще се състои Sofia AI Summit - събитие на високо ниво, като темите на срещата засягат динамиките в сферата на изкуствения интелект, както и социалните му и икономически импликации.
"Две проучвания отлично илюстрират мащаба на интереса към изкуствения интелект и неговия потенциал в момента и в близкото бъдеще. Неотдавна консултантската компания McKinsey публикува доклад, че само до 2025 г. икономическият ефект от AI (Artificial Intelligence) ще достигне 50 трилиона долара, а още по-скорошно оксфордско изследване заключи, че в следващите 25 години 47% от съществуващите работни места в Щатите ще изчезнат", коментира Лино Велев, CEO на hacker.works - бързо развиваща се софтуерната компания, по чиято инициатива се провежда Sofia AI Summit.
Събитието е част от мрежата City AI - най-голямата международна общност от хора, фокусирани върху преките и вторични ефекти от развитието на изкуствения интелект. Българската столица е сред първите градове, станали част от мрежата, която само за шест месеца се разпространи в 20 града от Хонконг до Ню Йорк. "София има всички шансове да се развие като атрактивна точка за AI компании, като дори уменията на българските програмисти и обучението им с традиционен фокус върху математиката е отлична предпоставка", уверени са предприемачите.
Първият от гост-лекторите е Даниел Хулме (CEO на Satalia), иноватор, развиващ компания, станала емблематична за AI решения в логистичната сфера. Даниел е още докторант и директор на магистърска програма Business Analytics в University College London. Сред фокуса на интереса му са социални и философски аспекти на изкуствения интелект върху човешкото всекидневие.
На интерактивното събитие с практическа насоченост и дискусионен характер ще дойде и Мануел Колман, основател на една от най-значимите и иновативни технологични конференции - Pirate Summit в Кьолн. В момента експертът подкрепя активно развитието на компании в сферата на изкуствения интелект в Европа, както и инвестира в такива.
Sofia AI Summit ще се състои на 26 януари, от 18 до 22 ч., в S*Bar (бул. "Никола Вапцаров" 6) - най-новия хъб за IT професионалисти и иноватори. Билетите са на цени от 10 до 100 евро и се продават на www.eventbrite.com (www.eventbrite.com/e/sofiaai-summit-tickets-29395540854).

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"