Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Барак Обама отправи последното си послание към американците

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   242   0
Снимка


Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на САЩ пред хиляди хора в Чикаго - градът, в който той отпразнува издигането си във властта преди осем години.
Той заяви, че не е изоставил своята визия за прогресивна промяна, но отправи и няколко предупреждения.
"Демокрацията не изисква еднаквост", заяви Обама. "Бащите-основатели на нацията са спорели и са постигали компромиси, от нас се очаква същото", посочи той и призова своите поддръжници да бъдат бдителни при защитаването на основните американски ценности, като предупреди, че в момента демокрацията в САЩ е поставена пред изпитание. "Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност", подчерта Обама. "Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно. Ние се издигаме и падаме като един", отбеляза президентът.
"Нашият прогрес не е права линия. Работата по демокрацията винаги е била трудна, винаги е била оспорвана. Била е и кървава. За всеки две стъпки напред, много често мислим, че сме направили една назад, но дългият път на Америка е определян от движение в права посока", заяви Обама. "Нашата демокрация е заплашена всеки път, когато я приемаме за даденост", допълни той.
Обама също така предупреди американците, че отричането на реалността за глобалното затопляне се равнява на предателство спрямо бъдещите поколения. "Ние можем и трябва да обсъждаме кой е най-добрият подход за разрешаването на проблема. Но просто да отречем проблема, е не само предателство спрямо бъдещите поколения, но и спрямо духа на тази държава, спрямо духа на иновациите и практическото разрешаване на проблемите, които са ръководили нашите основатели", допълни Обама.
Той посочи още, че твърде много хора са били пренебрегнати. "Нашата търговия трябва да бъде по-честна, не само свободна. Ние се нуждаем от нов социален договор", отбеляза президентът, допълвайки, че животът на трудещите се трябва да бъде подобрен.
По думите му расата продължава да разделя американското общество и въпреки че ситуацията значително се е подобрила, още много работа трябва да бъде свършена. "Ако ще бъдем сериозни, ние трябва да поддържаме законите срещу дискриминацията... Но сърцата трябва да се променят", посочи Обама.
"За Мишел и мен Чикаго е мястото, откъдето започна всичко", подчерта той. "Когато пристигнах за първи път в Чикаго, бях на малко повече от 20 години, опитвах да разбера кой съм, търсех цел в живота си. Тук научих, че промяната не става без обикновените хора да се намесят, да се ангажират и да се съберат, за да я поискат. Продължавам да вярвам в това и след осемте години като президент", каза Барак Обама.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"