19 Април 2024петък22:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ удрят по нефта и газа на Русия

Американски сенатори искат нови санкции срещу Москва заради предполагаема руска кибератака

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 14

Американски сенатори настояват за засилване на антируските санкции, пише Газета.ру. Сред предложените мерки са забрана на инвестиции в добива на нефт и природен газ, на операции по покупко-продажбата на държавен дълг и участие в приватизация на руски държавни активи. Според предложенията санкциите ще засегнат и физически лица, и фирми от трети страни, които са решили да инвестират в руския енергиен сектор. Не е изключено, в случай че бъдат приети санкциите, под техния удар да попадне и проектът "Северен поток 2", в който участие имат австрийската OMV, германските BASF и E.On и британско-холандската Shell, както и френската GDF Suez, уточнява Газета.ру.
Документът е изготвен от петима сенатори републиканци и петима демократи, информира Ройтерс. Новите ограничителни мерки ще бъдат в отговор на кибератака, която според американските разузнаватели служби е извършила Москва по време на президентската предизборна кампания в САЩ.
Сенаторите дори предлагат да се създаде специално подразделение към американското финансово министерство, което да следи финансовите потоци, идващи от Русия, и да работи по противодействие на руските държавни медии, уточняват американски медии.
Законопроектът е внесен за обсъждане в Конгреса ден преди Комисията по външни отношения на американския Сенат да изслуша и одобри предложения от Доналд Тръмп за поста държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Някои американски законодатели се опасяват, че бившият ръководител на "ЕксонМобил" е в много тесни връзки с Кремъл.
В същото време Тилърсън обвинява Русия в игнориране на американските интереси. Това става ясно от доклад на Тилърсън, който е подготвен за Сената, където се обсъжда кандидатурата му. Докладът бе публикуван в онлайн изданието на "Вашингтон пост".
"Действията на Русия неотдавна, когато тя завоюва уважение и място в световната сцена, игнорираха американските интереси", твърди Тилърсън. Той споменава Русия сред най-сериозните предизвикателства във външната политика на САЩ веднага след Китай. "Икономическата мощ на Китай на международната арена доведе еднакво както до сътрудничество, така и до съперничество", твърди Тилърсън.
Междувременно в САЩ не спират да се вълнуват от предполагаема намеса на руските власти в предизборната кампания с цел да се подпомогне избирането на Доналд Тръмп. "Руските хакери, които искаха да се намесят в президентските избори в САЩ, не са извършили пиратско влизане в екипа за националната кампания на Доналд Тръмп", съобщи директорът на ФБР Джеймс Коми.
През декември миналата година бе сформирана парламентарна комисия в Конгреса на САЩ, която трябваше да установи дали е имало намеса на руските хакери по време на предизборната кампания в САЩ. Според директора на ФБР, който говори пред комисията за разузнавателните служби в Сената, руснаците са влезли в компютрите от кампанията на Тръмп на местно, но не и на национално ниво. "При нас няма никакви данни, че предизборната кампания на Доналд Тръмп е била подложена на пиратска атака на национално ниво", каза още директорът на ФБР. "Руснаците са стигнали до данните на Републиканската партия, но ставало въпрос само за електронна поща, която вече не е била използвана", поясни той.
В същото време Доналд Тръмп се защити, че няма нищо общо с Русия. "Русия никога не се е опитвала да оказва натиск върху мен. Нямам нищо общо с Русия - нито споразумения, нито заеми, нищо", написа той в туитър. Тръмп обвини американските спецслужби, че се опитват "за последно да му лепнат черно петно". "Да не живеем в нацистка Германия?", пита той.


Песков:
Кремъл няма компромати

Кремъл никога не е разполагал с компромати за избрания американски президент Доналд Тръмп, нито за неговата бивша опонентка Хилъри Клинтън. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков по повод твърдения на американското разузнаване. Песков дори сравни доклада на американските тайни служби за руски хакерски атаки с булевардно четиво. Той коментира и политиката на вероятния бъдещ държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Според Кремъл той ще държи "твърда линия" на своята политика, но също така властите се надяват, че ще се вслушва в разумните аргументи на Русия.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ