Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Свят

САЩ удрят по нефта и газа на Русия

Американски сенатори искат нови санкции срещу Москва заради предполагаема руска кибератака

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   277   0
Снимка


Американски сенатори настояват за засилване на антируските санкции, пише Газета.ру. Сред предложените мерки са забрана на инвестиции в добива на нефт и природен газ, на операции по покупко-продажбата на държавен дълг и участие в приватизация на руски държавни активи. Според предложенията санкциите ще засегнат и физически лица, и фирми от трети страни, които са решили да инвестират в руския енергиен сектор. Не е изключено, в случай че бъдат приети санкциите, под техния удар да попадне и проектът "Северен поток 2", в който участие имат австрийската OMV, германските BASF и E.On и британско-холандската Shell, както и френската GDF Suez, уточнява Газета.ру.
Документът е изготвен от петима сенатори републиканци и петима демократи, информира Ройтерс. Новите ограничителни мерки ще бъдат в отговор на кибератака, която според американските разузнаватели служби е извършила Москва по време на президентската предизборна кампания в САЩ.
Сенаторите дори предлагат да се създаде специално подразделение към американското финансово министерство, което да следи финансовите потоци, идващи от Русия, и да работи по противодействие на руските държавни медии, уточняват американски медии.
Законопроектът е внесен за обсъждане в Конгреса ден преди Комисията по външни отношения на американския Сенат да изслуша и одобри предложения от Доналд Тръмп за поста държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Някои американски законодатели се опасяват, че бившият ръководител на "ЕксонМобил" е в много тесни връзки с Кремъл.
В същото време Тилърсън обвинява Русия в игнориране на американските интереси. Това става ясно от доклад на Тилърсън, който е подготвен за Сената, където се обсъжда кандидатурата му. Докладът бе публикуван в онлайн изданието на "Вашингтон пост".
"Действията на Русия неотдавна, когато тя завоюва уважение и място в световната сцена, игнорираха американските интереси", твърди Тилърсън. Той споменава Русия сред най-сериозните предизвикателства във външната политика на САЩ веднага след Китай. "Икономическата мощ на Китай на международната арена доведе еднакво както до сътрудничество, така и до съперничество", твърди Тилърсън.
Междувременно в САЩ не спират да се вълнуват от предполагаема намеса на руските власти в предизборната кампания с цел да се подпомогне избирането на Доналд Тръмп. "Руските хакери, които искаха да се намесят в президентските избори в САЩ, не са извършили пиратско влизане в екипа за националната кампания на Доналд Тръмп", съобщи директорът на ФБР Джеймс Коми.
През декември миналата година бе сформирана парламентарна комисия в Конгреса на САЩ, която трябваше да установи дали е имало намеса на руските хакери по време на предизборната кампания в САЩ. Според директора на ФБР, който говори пред комисията за разузнавателните служби в Сената, руснаците са влезли в компютрите от кампанията на Тръмп на местно, но не и на национално ниво. "При нас няма никакви данни, че предизборната кампания на Доналд Тръмп е била подложена на пиратска атака на национално ниво", каза още директорът на ФБР. "Руснаците са стигнали до данните на Републиканската партия, но ставало въпрос само за електронна поща, която вече не е била използвана", поясни той.
В същото време Доналд Тръмп се защити, че няма нищо общо с Русия. "Русия никога не се е опитвала да оказва натиск върху мен. Нямам нищо общо с Русия - нито споразумения, нито заеми, нищо", написа той в туитър. Тръмп обвини американските спецслужби, че се опитват "за последно да му лепнат черно петно". "Да не живеем в нацистка Германия?", пита той.


Песков:
Кремъл няма компромати

Кремъл никога не е разполагал с компромати за избрания американски президент Доналд Тръмп, нито за неговата бивша опонентка Хилъри Клинтън. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков по повод твърдения на американското разузнаване. Песков дори сравни доклада на американските тайни служби за руски хакерски атаки с булевардно четиво. Той коментира и политиката на вероятния бъдещ държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Според Кремъл той ще държи "твърда линия" на своята политика, но също така властите се надяват, че ще се вслушва в разумните аргументи на Русия.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"