Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Март 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Стенли извън петолинието, или из дневниците на един музикант

Надежда Ушева

12. Януари 2017 , брой: 8   521   0
Снимка
Симо Лазаров и Иван Станчев на представянето на книгата

"Stanley извън Петолинието. Животът и дневниците на един музикант" бе представена в препълнена зала на столичния литературен клуб "Перото" във вторник. Книгата е почит към паметта на композитора и музиканта Станислав Станчев-Стенли (25.12.1962 - 02.03.2013), който с оригиналната си творческа визия, макар и сравнително непознат за българската публика, оставя след себе си множество записи и авторски текстове. Самовглъбеност и лиричност, поетично усещане за живота и света, както и интерес към литература, философия и религия, изграждат мирогледа на Стенли и се отразяват във всичките му композиции, пише в книгата, която е дело на родителите му Росица и Иван Станчеви. Те обличат в думи съкровени спомени, преживявания, надежди. Двамата намират подготвената от сина им музика за издаване, записките и стиховете му. Застъпени са и теми за разума, любовта и божественото.
Това е дълбока и проникновена книга, полиграфически шедьовър, който по умел начин преплита дневниците на Стенли. Изпълва с възхищение и естетическа наслада, каза Силвия Стефанова, поетеса и журналистка. Той е с нас всеки ден. В новия център в НБУ за компютърно музициране и компютърна звукообработка на името на Стенли, създаден благодарение на семейство Станчеви, се намират инструментите и книгите му, които активно се използват от студентите, отбеляза проф. Симо Лазаров, негов учител. Той допълни, че музиката му е вдъхновяваща и завещава безценни послания. Определя го като изключително талантлив композитор и изпълнител.            
Преди 3 години започнах да пиша книгата. Изпълнен със спомени и мисли, смятах, че това са първите страници, но се оказаха последни. В дълг съм пред сина си, защото твърде късно открих всичко, сподели авторът Иван Станчев. Благодарение на него разширих диапазона си от приятели, творци и интереси. Щастлив съм, че имах син като него, добави бащата. Той изказа своите  благодарности към екипа на издателство "Кибеа", който реализира книгата като шедьовър. Към нея има и два диска с избрани композиции на Стенли, включително и последното му произведение "Тракийски импресии".            
За творчеството на артиста говориха и  специалните гости, сред които д-р Владимир Бостанджиев, проф. Мони Алмалех. А за музикалната атмосфера на вечерта се погрижи Росица Бечева от НБУ.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"