Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

"Късо кино без край" в петък, 13-и

В Деня на българското кино гледаме 13 филма в "Люмиер" с вход свободен

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   347   0След като през 2015 г. на тази дата отбелязахме 100-годишния юбилей на българското кино, от 2017 г. всяка година ще представяме отделен вид кино, информират от Националния филмов център. Първата програма е "Късо кино без край", която показва наградените късометражни продукции на националния фестивал за игрално кино "Златна роза" от 2011 г. насам. В петък, 13-и, между 15 и 20 ч. ще бъдат показани 13 филма, с вход свободен. Инициатор на събитието е НФЦ в съорганизаторство с НДК. През 2016 г. точно на 13 януари двете организации подписаха меморандум за сътрудничество и подкрепа на родното кинопроизводство. 13 януари е датата на първата публична прожекция на български филм - "Българан е галант" на Васил Гендов. По инициатива на Националния филмов център на този ден българската филмова общност чества своя професионален празник.
Късометражното кино се прави предимно от млади творци, за които подкрепата в началото на техния професионален път е най-важна. Този вид кино почти няма шанс да бъде видян на голям екран и да срещне своите кинозрители. В същото време обаче фестивалите му обръщат все по-голямо внимание. През последните години успешните български късометражни филми са все повече, представят ни достойно пред света и печелят национални и международни награди. Оттук тръгват и авторите, които продължават успешната си кариера в пълнометражното кино. Както и в други области, и в киното късите форми съвсем не са по-лесни от дългите. Изисква се максимална концентрация, талант и целенасоченост, за да успееш в 5 или в 15 минути да разкажеш история, да предадеш емоция и да събудиш размисли. А насладата от хубав късометражен филм е понякога дори по-голяма от това да гледаш добър пълнометражен филм, поясняват организаторите.
През 2016 г. с държавна подкрепа чрез НФЦ бяха завършени около 60 късометражни и пълнометражни игрални, документални и анимационни продукции, сред които "Безбог" на Ралица Петрова, "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Христо" на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, "На червено" на Тома Вашаров, "Пътуващата страна" на Весела Данчева и Иван Богданов, "Пощальонът" на Тонислав Христов и мн. др., както и такива, чиято премиера предстои в близките месеци. Точно на 13 януари на екран излиза и подкрепеният от НФЦ дългоочакван игрален филм "Воевода" на Зорница София.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"