Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Август 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Свят

Почина жената, съобщила за II световна война

Британският кореспондент издъхна в Хонконг на 105-годишна възраст

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   295   0Клеър Холингуърт, бивш британски кореспондент, известна с оповестяването на нацисткото нашествие в Полша, почина в Хонконг на 105-годишна възраст, съобщи Би Би Си.
"Клеър си отиде, обгрижвана от семейството и приятелите си", сподели неин приятел. Тя все пак успя да посрещне 105-ия си рожден ден в Хонконг, където прекара последните години от своя живот.
Родената в Лестър през 1911 г. Холингуърт първа съобщава за инвазията, която слага начало на Втората световна война. Когато съобщава "новината на века", е начинаещ репортер на "Дейли телеграф".
Холингуърт има късмета да бъде в точния момент на точното място. Когато пътува от Полша за Германия през 1939 г., вижда струпване на немски военни части на полската граница. На следващия ден "Дейли телеграф" излиза със заглавие: "Хиляда танка на полската граница. Десет дивизии са в готовност за атака". Следващата й голяма новина идва след само три дни, когато нацистките войски навлизат в Полша.
Преди да стене репортер, Холингуърт помага за спасяването на хиляди хора от хитлеристкия режим, като им съдейства да получат британски визи, отбелязва Би Би Си. Самата тя се отървава на косъм от смъртта през 1946 г., когато се озовава на около 300 м от бомбен атентат в Йерусалим, при който загиват близо 100 души.
По-късно Холингуърт работи като кореспондент във Виетнам, Алжир и Близкия изток.
Холингуърт имала своя собствена маса в ъгъла на Клуба на кореспондента в Хонконг и само допреди няколко години все още си държала под ръка паспорта и опакования багаж, готова да тръгне веднага, за да улови голямата новина, разказва Джулиана Лиу, кореспондент на Би Би Си в Хонконг. "Тя беше вдъхновение за всички нас, но най-вече за растящия брой жени кореспонденти. Със своята дълга и забележителна кариера тя проправи път за всички нас и доказа, че да бъдеш жена в тази професия не е пречка", казва Лиу.

 

 

Свят

 • Вместо да изнася демокрация, американската армия ще пази американските интереси
  23. Август 2017 164
  96
  0

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи първото си официално обръщение "към военнослужещите и американския народ", като върховен главнокомандващ, в което представи новата стратегия на администрацията си към Афганистан и страните от Южна Азия.
  В базата "Форт Майер" в Арлингтън държавният глава се отметна от предизборното си...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"