24 Април 2024сряда09:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Почина жената, съобщила за II световна война

Британският кореспондент издъхна в Хонконг на 105-годишна възраст

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 10

Клеър Холингуърт, бивш британски кореспондент, известна с оповестяването на нацисткото нашествие в Полша, почина в Хонконг на 105-годишна възраст, съобщи Би Би Си.
"Клеър си отиде, обгрижвана от семейството и приятелите си", сподели неин приятел. Тя все пак успя да посрещне 105-ия си рожден ден в Хонконг, където прекара последните години от своя живот.
Родената в Лестър през 1911 г. Холингуърт първа съобщава за инвазията, която слага начало на Втората световна война. Когато съобщава "новината на века", е начинаещ репортер на "Дейли телеграф".
Холингуърт има късмета да бъде в точния момент на точното място. Когато пътува от Полша за Германия през 1939 г., вижда струпване на немски военни части на полската граница. На следващия ден "Дейли телеграф" излиза със заглавие: "Хиляда танка на полската граница. Десет дивизии са в готовност за атака". Следващата й голяма новина идва след само три дни, когато нацистките войски навлизат в Полша.
Преди да стене репортер, Холингуърт помага за спасяването на хиляди хора от хитлеристкия режим, като им съдейства да получат британски визи, отбелязва Би Би Си. Самата тя се отървава на косъм от смъртта през 1946 г., когато се озовава на около 300 м от бомбен атентат в Йерусалим, при който загиват близо 100 души.
По-късно Холингуърт работи като кореспондент във Виетнам, Алжир и Близкия изток.
Холингуърт имала своя собствена маса в ъгъла на Клуба на кореспондента в Хонконг и само допреди няколко години все още си държала под ръка паспорта и опакования багаж, готова да тръгне веднага, за да улови голямата новина, разказва Джулиана Лиу, кореспондент на Би Би Си в Хонконг. "Тя беше вдъхновение за всички нас, но най-вече за растящия брой жени кореспонденти. Със своята дълга и забележителна кариера тя проправи път за всички нас и доказа, че да бъдеш жена в тази професия не е пречка", казва Лиу.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ