20 Април 2024събота04:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Огнищата на птичи грип са вече 50

Танева не можела да каже кога ситуацията ще бъде овладяна, загубите за фермерите щели да възлязат на няколко милиона лева

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 12

Огнищата на птичи грип в страната са 50, като най-много са концентрирани в Пловдивска област, призна министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред "Блумбърг тв България". Макар, че бе сформиран Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването и отговорните власти твърдят, че се вземат всички необходими мерки, огнищата на заразата продължават да нарастват. Малко след новогодишните празници стана известно, че огнищата са 26, седмица по-късно те вече са станали двойно повече.
 По думите на Танева засегнатите птици, които са предимно патици, са 350 000, като те са заразени от щама H5N1, който не е опасен за хората. Танева отбеляза, че в по-голямата част от фермите, в които се вихри заразата, мерките за биосигурност не са спазени. Именно поради липсата на нормативна уредба в този сектор, който по думите на министъра расте с близо 10 процента годишно, се създава работна група. Тя ще е към Министерството на земеделието и храните и в нея ще влизат представители на неправителствените организации и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Нейната цел ще е да се изгладят изисквания за отглеждането на водоплаващи птици.
 Танева каза, че не може да бъде категорична кога ситуацията ще бъде овладяна, но припомни, че от повереното й ведомство са пуснали официално искане до Министерството на правосъдието. С него МЗХ поиска съдействие за използването на лишени от свобода, които да помагат като общи работници по време на умъртвяването на птиците, тъй като ветеринарните лекари са претоварени и работят без почивка от възникването на ситуацията през декември във Видинско. В страната вече били умъртвени близо 300 000 птици, като министърът каза, че не е имало стопанин, който да се възпротиви на мерките, които се прилагат за ограничаване на болестта.
Танева припомни, че в подобни случаи според действащото национално законодателство държавата обезщетява стопаните за умъртвените животни. Обезщетяването става по пазарна цена, но коригирана според възрастта и срока на амортизация на съответната птица. "Към момента говорим само за няколко милиона лева", каза Танева. По разчет на БАБХ прогнозните разходи на държавата за всички средства, необходими за справяне с вируса, възлизат на 1 млн. лева, допълни тя.
 

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ