27 Април 2024събота03:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН напълно обърка приема в профилирани гимназии

Милена Дамянова: Не законът, а министерството забрани приемните изпити в НПМГ в нарушение на закона

/ брой: 8

автор:Велиана Христова

visibility 976

Не е вярно, че новият училищен закон е причината за премахването на допълнителните приемни изпити в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ). Причината е съвсем друга - това е Наредба 10 на сегашното ръководство на МОН, в която авторите не прилагат точно разпоредбите на закона. Това става ясно от писмо до министъра в оставка Меглена Кунева от  шефката на Комисията по образование и наука в НС Милена Данянова, автор на новия училищен закон. Наредба 10, с която е приет държавният стандарт за организацията на дейностите в училището, бе обнародвана от МОН на 1 септември 2016 г.
Кунева и заместникът й Диян Стаматов завчера прехвърлиха вината за поредния хаос в образованието към новия закон, който трябвало да се спазва, не да се коментира. Той не позволявал да има вътрешни изпити по природните науки за прием след VІІ клас в НПМГ. Законът обаче не забранява проверовъчни изпити, напротив, контрира Дамянова в писмото си. Според закона приемът в профилирани гимназии след VІІ клас е въз основа на оценките от националното външно оценяване по български и математика, но чл. 145 (3) уточнява, че при този прием "може да се извършва и проверка на способностите за профили и специалности от професии, определени с държавния образователен стандарт за организация на дейностите в училищното образование". В наредба 10 за стандарта обаче МОН не е спазило закона и не е дало възможност на профилираните гимназии (вкл. на НПМГ) да проверяват способностите на кандидатите чрез изпит за съответния профил или специалност от професия, категорична е Дамянова. 
Наредба 10 на МОН всъщност не съответства на закона, защото според нея профилиране и допълнителни изпити може да има единствено по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание, но не например по природни науки. Затова НПМГ се оказа без право да прави изпит по биология, химия, физика, география, за прием в съответните профили.
Вместо обаче да поправи новата каша, която забърка, и да поправи Наредба 10 и да включи профилите по природни науки, екипът в МОН измисли нов абсурд - олимпиадите по физика, химия, биология, география, които досега са по желание, от тази година стават задължителни за децата, които кандидатстват в НПМГ или в друга гимназия с тези профили. При образуването на бала за прием ще се смятат оценките от областния или националния кръг на тези олимпиади. Общият максимален бал за прием във всички гимназии ще е 500 точки - 100 т. от два балообразуващи предмета от дипломата и 400 т. от изпитите по български и математика във външното оценяване. Училището само може да реши да използва и един или два допълнителни предмета от дипломата плюс резултата от областен и национален кръг на олимпиадите. Призьори от олимпиадите могат да участват с максимален брой точки, вместо с оценките от външното оценяване. Т.е. всяко училище само ще избира вариант кои оценки влизат в бала и така приемът в еднакви профили на различните гимназии ще се окаже различен.
В същото време общинските кръгове на олимпиадите по предмети вече започнаха или ще се състоят по графика на МОН до 31 януари. Това поставя децата, които ще кандидатстват в профилирани училища, в невъзможност да се подготвят за вече задължителните олимпиади.  

С новите промени се внасят изменения и за кандидатстването след V клас в математически и природо-математически гимназии. Право на участие в приема имат ученици, които успешно са завършили начално образование, явили са се на външното оценяване в IV клас и са участвали в областна олимпиада по математика или природни науки или в поне две областни състезания по тези предмети. Оценката от поне една областна олимпиада или от две състезания влизат в бала.     

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ