Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Касата отказва да плаща скъпи лекарства за хепатит С, ако болният няма шанс за живот

Нови критерии за лечение на вирусното заболяване обричат пациентите, категорични са от пациентски организации

Аида Ованес

12. Януари 2017 , брой: 8   714   0Пациенти с очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания няма да получават скъпо безинтерфероново лечение. Това става ясно от новите "Изисквания на НЗОК за лечение на хроничен вирусен хепатит при болни над 18 г. в извънолничната помощ", които, както ДУМА писа на 9 януари, влизат в сила от 16 януари.
Решението за подобни мерки е взето на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 1 декември м.г. "НЗОК да следи и да докладва на Надзорния съвет случаите, в които при липса на медицински показания се изписва ценово по-скъп медикамент за лечението на определен пациент", предлага председателят на надзора и здравен зам.-министър д-р Ваньо Шарков. "На оперативното ръководство да му бъде възложено да изработи критерии, по които централизираната комисия всъщност изписва съответния ред медикаменти", препоръчва и министърът в оставка Петър Москов, присъствал на заседанието.
Не може НС на НЗОК да изземва функциите на лекарите и по някакви административни, не медицински, показания да отпуска лекарство, а чиновници да решават кой пациент с хепатит С ще има ниска продължителност на живота и кой не, коментира за ДУМА Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум". "Това е геноцид и ако тези правила наистина влязат в сила, ще се възползваме от всичките си законови права на български граждани. Въпреки лошото време сме готови на протести, ако трябва, ще сезираме европейски съдилища и ЕК, и ако няма ефект, ще се редим пред посолствата и ще се превърнем в здравни емигранти", каза той.
ДУМА припомня, че според новите правила пациентите ще се лекуват по "икономическа целесъобразност", т.е. с най-евтиното лекарство, независимо дали лекарят е преценил, че даден пациент има нужда от друго лечение.
Решението на касата предизвика недоволство и у специалистите гастроентеролози, тъй като са принуждавани да изписват лекарствата не по медицински критерии.
Очевидно след медийния шум, вчера представители на НЗОК се срещнаха с националните консултанти по гастроентерология проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров. През т.г. се очаква 650 души с хепатит С да се лекуват. Според съобщението на НЗОК участниците в срещата се обединили, че "критериите, които в момента са публикувани на сайта на НЗОК, не противоречат на действащите към момента правила. Действащите критерии и тези, които ще влязат в сила от 16 януари, съдържат едни и същи медицински показатели, като са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение на база договорените отстъпки от НЗОК и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти". От съобщението на касата става ясно, че направеното позициониране на база най-нисък разход за НЗОК не възпрепятствало "лекуващите лекари да предписват подходящия лекарствен продукт, съобразен със здравословното състояние на всеки конкретен пациент".
Участниците в срещата се договорили да се срещнат отново в началото на февруари, за да дискутират промяна в критериите, свързана с включване и на по-ниските (леки) степени на фиброза. Националните консултанти и представителите на НЗОК считат, че към края на февруари повечето от пациентите с тежка форма на чернодробно увреждане ще бъдат обхванати от лечение, осигурено от НЗОК. Националните консултанти препоръчват да се изработят нови критерии, които да влязат в сила от март 2017 г. във връзка с лечението на леките степени на фиброза.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"