Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Март 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Проф. Румен Гечев:

Грантаджии получават пари, за да направят подчинена енергетиката ни

Мнозинството в парламента не прие предложението на БСП да бъде отменено решението, с което бе спрян проектът "Белене"

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   510   0"В България има грантаджии, които получават пари срещу това да съсипват българската икономика, да направят подчинена българската енергетика, за да им пушат коминчетата от "Марица-изток" 1 и 3". Това заяви вчера в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП проф. Румен Гечев. Вчера левицата внесе в парламента проект за решение за отмяна на решението на Народното събрание от март 2012 г., с което бе спряно изграждането на АЕЦ "Белене". Както вече стана известно, заради повишеното потребление през последните дни и недостига на ток управляващите поискаха от Румъния да ни даде електричество, но след отказа й, се наложи да бъде активиран студеният резерв.
"БСП настоява АЕЦ "Белене" да бъде реализирана с държавно участие", заяви депутатът Таско Ерменков. Той обясни, че през 2004 г. е било взето решение да се възобнови проектът "Белене". По думите му както тогава, така и сега, обстоятелствата налагат изграждането на още една базова мощност, която очевидно не може да бъде заменена от фотосолари и вятърни централи. "Електроенергийната система на България работи на предела си. Ако всичко е наред, защо молим Румъния? Защо от износител на енергия, днес се превръщаме във вносител?", попита Ерменков.
В крайна сметка с 50 гласа "за", 64 "против" и 24 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на БСП да бъде отменено решението за спиране на проекта. Делян Добрев от ГЕРБ каза, че дебатът е излишен и губи времето на Народното събрание. Мартин Димитров от Реформаторски блок пък поиска парламентът да потвърди спирането на проекта. Народният представител от БСП Георги Божинов зададе въпроса дали противящите се на проекта "Белене" показват нивото на своето държавническо, експертно и политическо мислене или нарочно изпълняват чужда воля и мисъл.
Същевременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска преразглеждане на въпроса за четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй" и незабавното им включване в действие. Блоковете бяха спрени в хода на преговорите за влизане на България в ЕС.


Спират износа на ток от утре

От утре ще бъде спрян износът на ток, съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова. "Това се прави единствено и само с цел превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната", заяви Петкова.

 

 

Икономика

 • България ще настоява за промени в готвения от ЕК документ за вредните емисии
  28. Март 2017 61
  81
  0

  По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева, съобщи вчера зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков по време на среща в Министерството на енергетиката.
  За новите цели, предвидени в референтния документ на Европейската комисия (ЕК), алармираха от минната индустрия. В бранша се опасяват,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"