Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Април 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Чиновнически ад

Аида Ованес

12. Януари 2017 , брой: 8   817   0Има ли нещо по-цинично от това чиновник, а не лекар, да определя с какво да бъде лекуван болният? Пациентите не без основание наричат такова действие от страна на надзора на касата геноцид. Защото в новите изисквания за лечение на вирусен хепатит С при хора над 18 г. изрично е записано, че касата няма да плаща скъпите лекарства, ако при болния "се очаква ниска продължителност на живота, поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания".
Дискриминация е по-мекото определение на подобно решение, а истинското е престъпление. Адът е за болните и техните близки.
Ясно е, че общественият здравен фонд трябва разумно да харчи парите, внесени от осигурените. Но трябва ли да се дава толкова опасно оръжие в ръцете на чиновниците, като им се вменяват отговорности, които са от компетенцията на медиците?
От около година у нас е въведено революционно лечение на хепатит С, а критериите за включване на болни стават все по-рестриктивни. Впрочем в останалите европейски страни болните са лекувани само по медицински критерии и няма никакви административни.  
За бюджета за 2016 г. управляващите се похвалиха, че парите за касата са с около 129 млн. лв. повече, но неразплатените с лекари, болници и аптеки милиони "висят" още. За т.г. парите са с 273 млн. лв. повече от 2016 г., но по нищо не личи, че ще бъдат разпределени така, че болните да не се чувстват като бреме на обществото.
Иначе държавата ни е поела ангажименти за намаляване на смъртността от хепатит С. Какво друго, освен лицемерие, може да е това? Защото намаляване на смъртността с предписване на болните на неадекватно лечение по "икономическа целесъобразност" е най-малкото циничнo.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"