Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Май 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Чиновнически ад

Аида Ованес

12. Януари 2017 , брой: 8   568   0Има ли нещо по-цинично от това чиновник, а не лекар, да определя с какво да бъде лекуван болният? Пациентите не без основание наричат такова действие от страна на надзора на касата геноцид. Защото в новите изисквания за лечение на вирусен хепатит С при хора над 18 г. изрично е записано, че касата няма да плаща скъпите лекарства, ако при болния "се очаква ниска продължителност на живота, поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания".
Дискриминация е по-мекото определение на подобно решение, а истинското е престъпление. Адът е за болните и техните близки.
Ясно е, че общественият здравен фонд трябва разумно да харчи парите, внесени от осигурените. Но трябва ли да се дава толкова опасно оръжие в ръцете на чиновниците, като им се вменяват отговорности, които са от компетенцията на медиците?
От около година у нас е въведено революционно лечение на хепатит С, а критериите за включване на болни стават все по-рестриктивни. Впрочем в останалите европейски страни болните са лекувани само по медицински критерии и няма никакви административни.  
За бюджета за 2016 г. управляващите се похвалиха, че парите за касата са с около 129 млн. лв. повече, но неразплатените с лекари, болници и аптеки милиони "висят" още. За т.г. парите са с 273 млн. лв. повече от 2016 г., но по нищо не личи, че ще бъдат разпределени така, че болните да не се чувстват като бреме на обществото.
Иначе държавата ни е поела ангажименти за намаляване на смъртността от хепатит С. Какво друго, освен лицемерие, може да е това? Защото намаляване на смъртността с предписване на болните на неадекватно лечение по "икономическа целесъобразност" е най-малкото циничнo.

 

 

Коментари

  • 25. Май 2017 100
    274
    0

    Брюксел "изплю камъчето"! Щял да представи следващата седмица "неустоимо предложение", което ще направи примамливо приемането на единната валута за всички страни от съюза, които все още са извън еврозоната. Тази сговорчивост на "началниците" е доста прозаична и твърде коварна. Очевидно маските лека-полека взеха да падат...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"