Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Спорт

19 страни искат да изхвърлят Русия от спорта

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   334   0
Снимка
Джоузеф дьо Пенсие

Пълно отстраняване на Русия от световния спорт, отнемане на домакинствата на международни състезания и мораториум за даването на нови, поискаха с декларация представители на Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO). Това стана на среща в Дъблин, която завърши с този много остър документ, информира Ройтерс. От Асоциацията настояват също така в международните състезания да бъдат допускани само руски спортисти, преминали през проверка и съгласни да участват под неутрален флаг. Подписите си под документа са сложили представители на антидопинговите комитети на 19 страни - Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Япония, Хърватия, Холандия, Полша, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, ЮАР, Германия, САЩ и Австрия.
"Втората част на доклада на Ричърд Макларън показа чудовищни доказателства за съществуването на системен проблем с допинга в Русия, който стои нерешен. Необходим е цял комплекс от реформи. Докато не видим някаква централизирана система за борба с това явление в Русия, то не можем да бъдем сигурни в чистотата на нито един руски спортист. Пътната карта е ясна, но от страна на Русия засега няма никакво разкаяние, а пълно отрицание на проблема", коментира генералният директор на NADO Джоузеф дьо Пенсие.
Повече от 100 руски атлети бяха спрени от участие на Олимпиадата в Рио 2016, но това изглежда само като предупредителен изстрел на фона на задаващите се още по-сериозни санкции. От Русия вече бяха отнети няколко големи международни състезания. Под сериозен въпрос вече е поставено участието й на Зимната олимпиада в Пьонгчанг догодина.
От Асоциацията призоваха също да се наложи и мораториум върху даването на нови домакинства на Русия, а местните спортисти да бъдат допускани до участия под неутрален флаг след проверка, че са чисти от допинг.
"Антидопинговите организации трябва да контролират ситуацията в своите страни, да събират урина, а не да се бъркат в политиката. Тази декларация е абсолютна политика. Ние се държим абсолютно порядъчно, но сякаш светът не ни разбира, за съжаление. Нека всеки да си върши работата. Който трябва да взима проби, който трябва да издава терапевтически изключения, но не и да се захваща с политика. Тези въпроси са от компетенцията на Международния олимпийски комитет и международните спортни федерации. Какво се получава сега - вместо да анализират урина, тези хора упражняват натиск за взимане на политически решения", каза вицепремиерът на Русия по въпросите на спорта, туризма и младежката политика Виталий Мутко. Той отново потвърди тезата, че в Русия няма държавна програма за допингиране, а вторият доклад на Макларън съдържа неподкрепени с факти твърдения.
МОК ще вземе решение дали Русия да участва в Зимната олимпиада в Пьонгчанг през 2018-а година след като се запознае с разследването на две специално създадени от комисии за разследване на допинга страната, съобщиха пред ТАСС служители на световната олимпийска централа.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"