19 Април 2024петък01:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Столетницата отново има отговорна роля

Очакванията към конгреса на БСП през февруари са свързани с отговори на два въпроса: как ще бъде разрушено статуквото и накъде ще върви държавата

/ брой: 9

visibility 1898

Франц СПАСОВ

Повишената активност и действеност на БСП по време на успешните президентски избори е доказателство за растящия й потенциал и възможности за позитивна промяна в работата на партийното ръководство и лидера Корнелия Нинова. Очевидно е, че тази промяна е важно да продължи с цел укрепване на партийните редици и повишаване на влиянието на БСП в обществото. Това е от особено значение на фона на сложния период в развитието на страната и неустойчивата, бързо променяща се международна обстановка.
По всичко личи, че на БСП отново се пада отговорната роля да изясни и очертае пътя и подходите за извеждане на държавата от статуквото и бъдещото й развитие. Хората очакват, че на предстоящия конгрес на БСП през февруари ще получат отговори на тези очаквания и въпроси.
Позволявам си да изкажа някои виждания като част от предконгресната дискусия. Известните вече предложения на Корнелия Нинова за промени в устава на социалистическата партия засягат принципни норми за по-нататъшното развитие на БСП, които като цяло са нужни. Важно е те да засегнат и други части на устава. Смятам, че

идеята за пряк избор

на председателя на партията няма да оправдае надеждите, които се влагат в нея. Прекият избор ще доведе до превръщането на БСП в лидерска партия, което не подхожда за нашата лява, социалистическа, открита и демократична партия. Председателят следва да се избира от състава на НС, както и членовете на Изпълнителното бюро. Националният съвет е основният ръководен орган на БСП във времето между конгресите.
Обновлението на партията на централно и по-ниските нива едва ли следва да се генерализира и да стига до крайност. Особено по отношение на социалисти с доказани качества и достойнства, с многогодишна дейност в името на социалистическия идеал. Иначе може да се стигне и до разрив между поколенията.
Участието в ръководните органи на БСП не е съвсем еднозначно с мандатите в парламента. Необходимо е да се обмисли по-задълбочено и

въвеждането на кандидат-членство

в БСП за млади хора до 36-годишна възраст, които нямат поне едногодишно членство в Младежкото обединение. Кандидатският им стаж ще помогне за тяхната по-добра политическа и организационна подготовка.
Тъй като предстои конгресът да разгледа и одобри основните политически позиции и ангажименти пред обществото, важно е те да намерят ясно и реалистично отражение в подготвената програма за управление на страната. Предлагам на форума да се обърне нужното внимание на два важни и актуални проблема не само за партията, но и за държавата. Те са свързани с успешното справяне с основните

предизвикателства през новото столетие

Първият е за ролята и мястото на държавата с нейните институции в пазарните условия като регулатор, собственик, инвеститор и гарант за законността (преграда пред корупцията) и за устойчивостта особено в икономическата и социалната сфера.
Вторият е за отговорността, за взаимното другарско уважение, солидарността и доверието между социалистите навсякъде и на всички нива.
На партийния конгрес едва ли може и е необходимо да се изразят позиции по всички проблеми и теми на международната политика, които се третират в медиите, особено когато те не засягат интересите на България. Страната ни се нуждае от гъвкава, отстояваща националния интерес външна политика, която е балансирана и многопосочна.
Уместно е основните части и позиции на ръководството, които ще бъдат засегнати в политическия доклад и в проекта за програма,

да бъдат публикувани предварително

за да може да бъдат обсъдени от социалистите в страната и от заинтересованите експерти. Подкрепям направеното вече подобно предложение от проф. Чавдар Добрев това да стане във в. ДУМА.
Особено актуално и важно е конгресът да утвърди и стратегия (платформа) за участието на БСП в предстоящите парламентарни избори.
Силно се надявам и вярвам, че на конгреса, и особено след него, БСП ще бъде още по-сплотена, силна и уверена в правотата на своята кауза. Че ще предложи на обществото реалистична и прагматична алтернативна програма за развитие на европейска България по пътя на просперитета и за добруването на българските граждани.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ