26 Април 2024петък11:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Инж. Нели Карипова:

Асансьорите без разговорни устройства ще бъдат спирани

Изисквайте поддържащата и надзорната фирма да не си прибират само таксите, а да си вършат съвестно работата, съветва експертът от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

/ брой: 10

автор:Ася Гардели

visibility 3434

На 1 януари 2017 г. изтече двегодишният гратисен период за монтиране в асансьорите на аварийно алармено устройство за двустранна връзка с фирмите, които ги поддържат. Вече стана известно, че в повечето асансьори все още няма монтирани такива устройства. За това какво ще се случва с неизрядните и какви ще бъдат санкциите, разговаряме с инж. Нели Карипова - главен директор на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"На територията на страната ни има около 98 хил. асансьора. Около 50 на сто от тях са стари, но това не ги прави негодни"

- Инж. Карипова, каква част от асансьорите към момента имат монтирана т.нар. аварийна връзка?
- Тъй като срокът за монтиране изтече в края на миналата година и едва от няколко дни можем да правим проверки, нямаме ясни данни колко устройства са монтирани и колко асансьора са без такива. Това ще стане ясно в края на 2017 г., когато ще бъдат извършени периодичните прегледи на всички асансьори. Тогава вече ще може да се коментират стойностите в цифри. По наредба веднъж годишно се прави технически преглед на асансьора и всички устройства ще минат на такива прегледи, но едни са в началото на годината, други са в средата, трети в края на годината. Досега нямаме информация в колко асансьора са поставени такива разговорни устройства, но в почти всички административни сгради и всички нови асансьори има такива.
- В края на миналата година зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че от първи януари няма да бъдат спирани асансьорите, в които не са поставени разговорни устройства. Експерт обясни обаче, че започват проверки и асансьори ще бъдат спирани. Как точно ще процедирате?
- Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще следи за изпълнението на това изискване при извършване на периодичните технически прегледи на асансьорите след 1.01.2017 г. Кога ще бъде проверен асансьорът зависи от това кога е бил извършен предишният технически преглед. Съгласно наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите при неизпълнение на мерките след изтичането на посочените срокове ползвателят или лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да ни уведомят. Тъй като ние сме контролен орган, който следи за изпълнението на законодателните разпоредби, ще се съобразяваме с това, което е записано в нормативната уредба.
- Да разбирам ли, че ще бъдат спирани асансьори при липса на алармено устройство?
- Когато се установи при периодичен преглед, че асансьор не отговаря на изискванията за безопасна експлоатация, да. Всички изисквания и причините, които биха довели до опасно ползване и спиране на асансьорите, са описани в наредбата.
- Кои са опасностите, заради които ще бъдат спирани асансьори?
- Изискванията за безопасност са 17. Най-често установяваните, заради които се спират асансьори, са износването на въжето, износените канали на триещата шайба, неточност при спирането на кабината при площадката, неработещи предпазни устройства, неотговарящи на необходимата осветеност кабини, липса но осветление в шахтата. Проблем са също износено или по-тънко въже на скоростния ограничител, напукана външна изолация на гъвкавите кабели към кабината, различни шумове и вибрации при движението на асансьора, липсата на разговорно устройство, неработеща фотоклетка, повреда на устройство за контрол на товара.
- Каква е предполагаемата опасност от липсата на устройство за връзка?
- Устройството за двустранна разговорна връзка между този, който се намира в кабината на асансьора, и лицето, което извършва поддръжката, е много важно. Целта е, ако кабината заседне, хората вътре да могат веднага да се свържат с техниците и да не изпадат в паника. Устройството трябва да гарантира повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Монтьорите ще могат да комуникират с хората и да бъдат в непрекъсната връзка, което е важно, за да бъде ясно какво е състоянието на тези в авариралата кабината. Липсата на разговорно устройство е косвена опасност за живота на хората. Преди години имаше случай на човек, който беше заседнал в асансьор, мобилният му телефон е бил без обхват и той не е могъл да се свърже с близките си. След като е престоял два часа в кабината, този човек беше починал.
- За какъв срок ще бъдат спирани неизрядните асансьори?
- Няма определен срок, защото при установяване на нарушение на изискванията за безопасност, асансьорът се спира. Когато бъдат отстранени причините, поради които е спрян, се прави технически преглед и щом се установи, че той е вече изправен, се пуска отново в експлоатация.
- При неизпълнение на изискванията за налични работещи разговорни устройства ще бъдат ли налагани глоби и в какъв размер?
- Да, всяко нарушение на изискванията на Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, както и на Закона за технически изисквания към продуктите, се санкционира. Размерът на глобите се определя от тежестта на нарушението и от това дали друг път е допускано такова. Глобите са от 100 до 2000 лева.
- За чия сметка ще бъдат поставяни тези устройства?
- За сметка на ползвателя. Всеки един ползвател е длъжен да се грижи за асансьора, както се грижи за собствената си кола. Това е съоръжение, което не може да очакваме, че ще се движи без проблеми, без да има поддръжка. Собствениците на апартаментите в един блок трябва да знаят, че тяхната собственост не свършва до вратата на апартаментите.
- Разговорните устройства са доста скъпи и с големи разлики в цените. Как да бъде подбрано аларменото устройство?
- Безопасността не трябва да се оценява. При нас бяха постъпили оплаквания за цените на тези устройства, за което сигнализирахме Комисията за защита на потребителите за съответни проверки. Оплакванията бяха заради голямата разлика в цените, на които се предлагат тези разговорни устройства. Ползвателите са тези, които сключват договор с поддържащата фирма на асансьора и трябва да изискват да им бъдат предложени няколко оферти и да изберат най-подходящата. От друга страна обаче, поддържащата фирма е тази, която трябва да определи какъв вид устройство трябва да бъде монтирано в зависимост от вида асансьор.
- В момента това ли е най-големият проблем за безопасността на асансьорите?
- Не мога да кажа, че сега това е най-сериозен проблем. Проблем са също неработещи предпазни устройства, напукан кабел на гъвкавата връзка на кабината и неточност на спиране на кабината на етажната площадка. Последното изобщо не е за подценяване, защото е в резултат на недобре регулирани спирачки, а те са важна част от асансьора. Сериозен проблем е и изтекъл технически преглед на съоръжението. В този случай ползвателите трябва да подадат заявление към фирмата за технически надзор да извърши прегледа. Задължение на поддържащата фирма е да уведоми ползвателите, че наближава изтичането на срока за технически преглед. Асансьорите с изтекъл срок на преглед трябва да бъдат спирани.
- При установяване на опасност при асансьорите ще глобявате ли фирмите за поддръжка?
- В наредбата са описани правата и задълженията и на ползвателите, и на поддържащата фирма. Последните трябва поне веднъж месечно да извършват функционална проверка на асансьорите. При установяване на нередности асансьорът трябва да бъде спрян от експлоатация от поддържащата фирма заедно с ползвателя. Затова, ако асансьорът продължава да работи, вината е взаимна и се налагат санкции и за двете страни. В този случай се налага санкция и на фирмата, защото тя има сключен договор с ползвателя и трябва да го уведоми, че наближава изтичането на срока за технически преглед.
- Какво ще стане обаче, ако ползвателите не са запознати с възникнали проблеми, а поддържащата фирма не си е свършила работата?
- Незнанието на ползвателя не е оправдание. Когато ползваме съоръжение с повишена опасност, всички сме заинтересовани то да е абсолютно изрядно. Затова ползвателите трябва да приемат асансьорите като лични вещи, за които носят отговорност и глобата, която ще бъде наложена, се разпределя между двете страни в зависимост от нарушението.
- Колко са асансьорите в страната, които ще минат до края на годината на прегледи и какъв процент от тези асансьори са стари и вече негодни?
- На територията на страната ни има около 98 хил. асансьора. Около 50 на сто от тях са стари, но това не ги прави негодни. Дали са стари или нови не влияе върху безопасността им. Това зависи от тяхната поддръжка. Има съоръжения от първото им монтиране в стари кооперации - от 60-те години на миналия век, които са по-добри от новите, когато са поддържани.
- Колко фирми санкционирахте през миналата година?
- Миналата година контролът беше доста засилен и върху надзорните, и върху поддържащите фирми. Имаме издадени над 200 заповеди в цялата страна за обезсилване на удостоверенията за извършване на дейност по поддържане. Издали сме 40 заповеди за отнемане на лицензи за извършване на надзор.
- Какво съветвате тези, които живеят в блок с асансьор?
- Ползвателите трябва да изискват и от поддържащата, и от надзорната фирма да не си прибират само таксите, а да си вършат съвестно работата. Добре е да има от съседите човек, който да присъства при контрола. А проверките трябва да се провеждат ежемесечно - функционални, както на всеки три и на всеки шест месеца, но различни и по-подробни от месечните, а прегледът е веднъж годишно.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ