Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

А живите?

Ева Костова

17. Януари 2017 , брой: 11   481   0Потресаващата смърт на 67-годишната Николинка и 31-годишната й дъщеря в Благоевград дни наред не оставя равнодушен никого. Двете жени намерили смъртта си една до друга в схлупената им къщурка, сред студ и нищета. Умрели като кучета. Полицията нямало да разследва двойната смърт, защото е естествена. Няма престъпление. Чужда намеса в смъртта им няма.
Само толкова ли? Нищо ли не струва нашият живот? Сигурно нищо, щом в голям град някой напуска този свят изоставен и низвергнат, при наличието на социални служби, на които работата им е да се грижат за бедните и беззащитните. Даже и без увреждания да са хората, както е в случая, и то не като доброволци и благодетели, а като специалисти, на които се плаща. Въпросите, които всеки нормален човек си задава, не са един и два. Те дори имат точен адресат: съответната служба в областния център, която ни чула, ни разбрала какво става с двете жени дни наред. Вероятно са си карали празниците хората. А и на фона на толкова нуждаещи се, какво значат "някакви" две наказани от съдбата жени? Докато някой случайно не заподозрял нещо страшно. И не открил вкочанените трупове.
Как да наречеш този потрес - безотговорност? Няма толкова силна дума, защото на всеки му идва времето. Но когато смъртта застига хората така, както тези две жени, яростта не е достатъчна, за да илюстрира бездушието, което ни е превзело в борбата за собственото ни оцеляване или в гоненето на лесна служба с повече пари и не толкова зор.
Случаят ще отшуми, както много други случаи на издевателства над стари и беззащитни хора особено по селата, където ги ограбват и убиват за жълти стотинки. Въпреки уверенията, че МВР прави и невъзможното. Топката и в този случай ще се прехвърля от една инстанция на друга, ще се търси вина, която накрая ще се изпари яко дим. Бог да прости мъртвите. А живите?

 

 

Коментари

 • 24. Март 2017 59
  378
  0

  От спорта знам едно много просто правило: Ако си слаб, никой не те забелязва; ако си добър - се съобразяват с теб; ако побеждаваш - те уважават.
  Затова в неделя пред нас стои една важна задача - да направим така, че да ни уважават.
  Да спечелим изборите.
  Знам, че вас, читателите на ДУМА, няма нужда да ви убеждавам за кого да гласувате. Но ми се иска да направим така, че да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"