26 Април 2024петък21:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Променят приема в I кл. в София под натиск на родители

И децата от подготвителните класове в училище ще ползват предимство за влизане в него

/ брой: 11

автор:Деси Велева

visibility 804

Още преди да бъде приета официално новата система за прием в първи клас в столичните училища, тя бе променена под натиска на родители. Десетки имейли в пощите и съобщения във фейсбук са получили служители в общината и общински съветници от различни групи от недоволни родители, които не приемат част от новите общи правила за влизане в първи клас. Те бяха качени на страницата на Столичния общински съвет миналия четвъртък.
Работната група, която е изготвила правилата, вече е взела предвид най-честите възражения, свързани с липсата на предимство на деца, които са записани в предучилищни класове. Оказа се, че ако те не живеят в района на училището, има риск да не могат да продължат обучението си в първи клас. Ще предложим критерий за тази група деца, обеща шефката на дирекция "Образование" в кметството Мария Минчева.
ДУМА припомня, че новата система за прием предлага най-голямо предимство - 5 т., да ползват деца, чиито постоянен адрес е в района на школото. Това беше основен критерий и досега за повечето столични училища. За брат или сестра в училището детето получава 4 т., а за настоящ адрес в района - само 2 т.
Според много родители критериите са дискриминационни, тъй като семейства, живеещи под наем в района, нямат постоянен адрес в него и с това получават малки шансове за класиране. Според други родители общината няма право да определя кое училище е най-добро за детето му, а самите те. Проблемът е всъщност в това, че се допусна разслоение в качеството на образование и ще е доста трудно процесът да се обърне, коментира Ирена Анастасова, общински съветник от БСП, която е и директор на едно от най-желаните столични училища - 125 СОУ. Тя бе категорична, че трябва да се гарантира достъп до качествено образование.
След близо двучасова дискусия на заседанието на комисията по образование към СОС, на която присъстваха директори на училища и много родители, стана ясно, че и в бъдеще всеки, който реши, може да заобикаля правилата, като смени адресната си регистрация и така избере желаното училище.
Общинските съветници се разбраха, че и допълнителните критерии, които ще има право да приема всяко училище, ще бъдат разписани предварително.
Допълнителни предложения ще се приемат до 3 февруари, крайният вариант на документа ще бъде представен на 13 февруари пред образователната комисия.


По 3,90 лв. на ден ще струва почасовото посещение в забавачка


По 3,90 лв. ще плащат родителите за почасовото отглеждане на децата им в детските градини в София. Столичната община предложи наредба за прием, която включва и новата, почасова, форма за посещение на забавачки. Децата ще могат да ходят на градина само сутрин по три часа, като всеки час ще струва по 1,30 лв.
Приемът в тази форма ще е извън целодневния и ще допуска до две допълнителни деца в група. Местата ще бъдат обявени на 20 февруари, заедно с общия план-прием. Децата, приети за почасово посещение, ще получат по една точка бонус, ако решат да кандидатстват за целодневна форма в бъдеще.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ