28 Март 2024четвъртък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Великобритания напуска единния пазар на ЕС

Премиерът Тереза Мей представи пред парламента плановете за "Брекзит"

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 40

Великобритания ще опита да установи ново, позитивно и конструктивно партньорство с Европейския съюз по време на преговорите за напускане, но "Брекзит" няма как да означава членство в единния пазар. Това заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от ДПА. Това означава, че страната няма да спазва четирите свободи на ЕС и няма да плаща "големи суми пари на Брюксел", отбеляза Мей.
По думите на Мей Великобритания не иска да е наполовина вътре, наполовина вън от ЕС. "Вместо това ще опитаме да си осигурим възможно най-голям достъп до единния пазар", каза британският премиер в дългоочаквана реч пред парламента в Лондон, в която изложи стратегията на правителството си за "Брекзит". Тя обеща да опита да постигне смела и амбициозна сделка за свободна търговия с блока. "Никаква сделка ще бъде по-добре, отколкото лоша сделка", подчерта Мей.
Резултатите от преговорите за излизане на Великобритания от 28-членния блок ще бъдат внесени в парламента, а двете му камари ще се произнесат по окончателното споразумение, което преговорните делегации постигнат, отбеляза Франс прес. Мей обаче не обясни какво следва, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка.
"Искам Обединеното кралство да излезе от този период на промени по-силно, по-справедливо и по-единно. Искам да бъдем сигурна, благоденстваща, толерантна страна, притегателна сила за международния талант", изтъкна Мей, цитирана от Ройтерс. По думите й британското правителство ще вземе под внимание мнението на Шотландия и Уелс в процеса на излизане на кралството от съюза. "Британският кабинет ще гарантира правата на всички части на кралството в парламента на страната", подчерта Мей.
Британският премиер каза, че Великобритания трябва да бъде най-добрият приятел и съсед на европейските си партньори, но амбициите й трябва да се простират отвъд границите на континента, да гради връзки със стари приятели и нови партньори по света. Мей обеща, че гражданите на ЕС ще продължат да са добре дошли на Острова, но Лондон ще може да контролира броя на хората, идващи от страните членки. Макар премиерът да подчерта, че осигуряването на правата на европейските граждани във Великобритания и на британците на континента е приоритет, избегна въпроса дали след "Брекзит" гражданите на ЕС ще бъдат приравнени към гражданите на трети страни.
"Успехът на ЕС е в интерес на Обединеното кралство. Вотът на британците за напускането на блока не е отхвърляне на общите ни ценности, нито опит да се навреди на ЕС", каза Тереза Мей. По думите й Лондон не желае "раздробяване" на ЕС.
По време на речта на Тереза Мей в Ланкастър хаус курсът на британския паунд рязко се покачи.
Премиерът трябва да стартира процеса официално, изпращайки писмо до Брюксел и позовавайки се на член 50 от Договора за ЕС. Тереза Мей обеща да стори това през март тази година, но делото срещу "Брекзит" във Върховния съд може да я забави. На долната инстанция магистратите постановиха, че решението трябва да мине през депутатите, които на теория могат и да отхвърлят резултатите от референдума и да решат страната да не напуска ЕС.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ