29 Март 2024петък08:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заловиха атентатора от Истанбул

Роденият в Узбекистан и обучаван в Афганистан Абдулгадир Машарипов е признал вината си

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 10

Атентаторът, който разстреля 39 души в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ и рани 70, бе заловен жив. Той е роден в Узбекистан и е бил обучаван в Афганистан, заяви валията на Истанбул Васип Шахин, цитиран от Ройтерс. Шахин заяви пред репортери, че предполагаемият нападател, идентифициран от него като Абдулгадир Машарипов, роден през 1983 г., е признал вината си и неговите пръстови отпечатъци съвпадат с тези от местопрестъплението.
Машарипов е бил задържан в понеделник преди полунощ в жилището на свой приятел киргизстанец в истанбулския квартал Есенюрт. 4-годишният син на атентатора също бил с него.
Смята се, че заподозреният, който говори четири езика, е влязъл нелегално в Турция през нейните източни граници, заяви Шахин, като добави, че е ясно че атаката е била извършена от името на "Ислямска държава".
При операциите по издирването на Машарипов са били задържани общо 50 души, каза още валията на Истанбул на пресконференцията, която даде заедно с началника на истанбулската полиция Мустафа Чалъшкан. В акцията по залавянето му заедно с него властите са задържали също иракчанин и три жени. Продължава издирването на останалите "спящи клетки" при паралелни операции в различни райони, съобщиха от полицията.
По-рано турският премиер също потвърди, че стрелецът, извършил жестокото нападение на Нова година в клуб "Рейна" в Истанбул, е бил задържан. Пред репортери в Анкара Йълдъръм каза, че мъжът в момента се разпитва от полицията и изрази надежда, че разпитът ще разкрие "силите", които стоят зад нападението, отнело живота на 39 души.
Атентаторът е оказал съпротива при ареста, при влизането на спецчастите се скрил под леглото. Веднага бил откаран в болница, където му е оказана медицинска помощ.
Издирването е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като полицията разполагала с информация, че той не е напускал града. Имаше подозрения и че той е можело да пресече и границата с България.
Отговорност за масовото убийство в клуб "Рейна" пое "Ислямска държава". Кодовото име на Машарипов е Абу Мухаммед Хорасани. На 12 януари бе задържана съпругата на Машарипов в къща в Малтепе. Съпругата и дъщеря му на 1,5 г. бяха поставени под охрана. Тогава стана ясно, че той и синът му са успели да избягат. Цялото семейство е пристигнало в турския град Коня в началото на 2016 г., а през декември м.г. е наело квартира в Башакшехир. Те са влезли в Турция от Иран.
На 31 декември вечерта Машарипов поискал прошка от жена си и излязъл, признала тя при разпитите. Веднага след масовата екзекуция в "Рейна" квартирата е била сменена с нова в района Зейтинбурну, а той взел сина си и изчезнал безследно.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ