Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Шум в сумрака

Георги Георгиев

18. Януари 2017 , брой: 12   1006   0Новият ръководител на "Америка за България" Нанси Шилър реши да събере за пръв път цялото си подопечно воинство на едно място - в столичния мол "Парадайз", т.е. Рай. Само преди дни там беше учредена партия "Да, България" на видния протестър и бивш министър на правосъдието Христо Иванов. Съвпадението е повече от случайно. То е направо задължително, ако си припомним, че ръководеният от Иванов Български институт за правни инициативи е грантопоел през годините над 1 млн. лв. от "Америка за България". 
Режисьорът на събитието - буквалният, а не истинският, добре беше избрал в залата да цари сумрак, докато от осветената трибуна г-жа Шилър обясняваше как фондацията вече нямало да бъде "толкова тиха". Подопечните й са доста шумни хора, когато трябва да защитят интересите на Америка (без България) и ще бъде интересно колко още гюрюлтия могат да вдигнат. Дано да е само за сметка на Америка, разбира се.
Сумракът в залата на "райския" мол прекрасно подхожда на ролята, която играят в българската политика спонсорираните от американската касичка родни неправителствени организации с политическа насоченост. Там, зад кулисите на българската политика, се намират хора, които пробутват чрез "експертни" институти, медии, фондации своите политически послания, своите тези, пишат вероятно и законопроекти. И всичко това - подчинено на интересите на Съединените американски щати.
Със сигурност в тази зала е имало хора, които са работели срещу АЕЦ "Белене" с пари на американците, и със сигурност, ако тази зима енергийната ни система беше изпушила, те нямаше да носят отговорност, защото не подписват нищо. Това им е номерът, това им е индулгенцията, това им е самоуспокоението.
Засега в българската държава не се забелязва желание за прекратяването, или поне за ограничаването, на тази порочна дейност, която не е в български интерес, каквото и да твърдят грантополучателите. Остава ни само надеждата, че новият американски президент, в прилив на ползотворно за САЩ скъперничество, ще им врътне кранчето.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"