25 Април 2024четвъртък18:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плевнелиев изгуби близо час да се хвали, Попова за пореден път го скастри

Вицепрезидентът обвини държавния глава, че е сдал контрола над службите, КСНС можел да бъде и по-работещ

/ брой: 13

автор:Павлета Давидова

visibility 32

Близо 40 минути Росен Плевнелиев изтъква успехите, които е постигнал като държавен глава. Отиващият си президент се похвали, че не бил обещал всичко, но изпълнил всичко, което обещал. Той не пропусна строежите на пречиствателни станции и метрото. Бил обещал три завършени магистрали и това вече било факт. "Икономиката е в подем. Имаме ръст от 3,6%. Дефицит няма. Здравната каса вече не е на минус. НЕК видимо се оздравява. Приходите и броят на туристите са рекордно високи. Реформата в енергетиката доведе до оздравяване на сектора", изтъкна Плевнелиев. Точно обратната позиция обаче застъпи вицепрезидентът Маргарита Попова. "Халът на народа не е добър и никой не е в състояние да заблуди хората, че нещо друго преживяват в последното десетилетие и че ни чака много красиво бъдеще, в което хората ще бъдат доволни, ще могат удовлетворително да ръководят живота си", отсече тя.
Макар да започна отчета си с уточнението, че с Плевнелиев са влезли за "Дондуков" 2 като екип и като такъв ще го напуснат, Попова за пореден път показа, че двамата имат сериозни разминавания по ключови въпроси. Съжалявам, че нашият президент Плевнелиев загуби контрола си върху всички служби и те отидоха на подчинение на изпълнителната власт. Ако му липсва този ресурс, той не може пълноценно да изпълнява своите задължения", убедена е Попова. Според нея този въпрос ще бъде поставен от следващ президент.
"Държавният глава не може да бъде поставен в позиция да чака благоволението на структури, които са подчинени другиму - няма как да изпълнява задълженията си. На негово място щях да се боря със зъби и нокти, за да не се случи това - нито е честно, нито е рационално, и го обезсилва", критична бе Попова. Тя се е възпротивила на законовите промени, които отнеха възможността президентът да назначава шеф на ДАНС. "Отказът от страна на държавния глава от това правомощие способства големите скандали през 2013 г. Няма какво да се лъжем, ако не беше отстъпено това правомощие, дали щяхме да стигнем до тези скандали и да продължаваме с години наред да говорим за модела Кой? Не допринесе ли нашата институция малко или много, за да се развихри и да се случи този модел", разгневи се тя. Попова бе категорична, че е разрушена конституционната симетрия при разпределението на държавните власти.
Плевнелиев опита да смекчи сдаването на властта - според него никога досега службите не са работили толкова добре заедно, Съветът за сигурност не работел, тайните служби били на тъмно. Той намекна, че разминаванията с Попова били, защото тя не присъствала на първия КСНС, на който било постигнато историческо съгласие по темата за сигурността. Доброто мястото на външното разузнаване е при правителството, а не при президента, опита да замаже скандала той.
Попова не смята, че възможностите на КСНС са използвани достатъчно. Според нея президентската институция не се е справила с "единителните и помирителските мероприятия" между политическите сили и лидери. Можеше още да се използва механизмът на КСНС, там можеше още много, заяви тя. Според нея в следващия президентски мандат са възможни изменения в закона за КСНС, за да може държавният глава да си служи с по-надежден инструментаримум за единение на политическите сили, както и да решава важните неща от политическия живот.

Вицепрезидентът:
Не може да правиш война вътре, а да изнасяш мир

Ако правим война вътре, между нас в държавата, не може да изнасяме мир, категорична бе Маргарита Попова. Основен акцент в речта на вицепрезидента бяха проблемите в стабилността на политическата система, които са следствие от разделението в обществото. Ако не си оправим къщата и не седнем да се помирим - чакат ни тежки времена, предупреди тя. Според нея не можем да стигнем далеч като нация, ако не преодолеем омразата и агресията, които по думите й са насаждани в обществото ни. Даваме ли си сметка защо е това разделение и колко ни струва, попита Попова. Според нея трябва да си зададем и въпроса дали това е нашенска работа или не съвсем. Попова добави, че разделението на обществото води и до липсата на справедливост.
Попова изрази недоволство и от постоянните приказки за структурни реформи, визирайки промените в съдебната власт. Първостепенните задачи на хората са работа, училище на децата, образование, спокойствие, сигурност, по-смислен и по-добър живот. "До 80-те години на миналия век нямаше изградени автентични структури на гражданското общество. Тръгнахме да ги изграждаме бързо, интензивно и да наваксваме, но много сбъркахме. Няма как в тежки и дълбоки социални конфликти и разделения в обществото да изградим коректив и на партиите, и на държавата за смислени и дългосрочни политики. Разделението води до криминализиране на цялото общество и до неговото мафиотизиране", смята Попова.


Президентът отново плаши


С отнемане на Българското председателство на Европейския съвет заплаши Росен Плевнелиев на изпроводяк след 5-те години на "Дондуков" 2. Това щяло да бъде национален срам, но можело да се случи, ако България работи за разделение в ЕС. Като риск той очерта и непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в служебното правителство. Има риск от геополитически провал, ако се промени курсът на членството на България в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия, продължи той.
Плевнелиев не пропусна да засегне любими теми като Бизнеспарка, енергийната диверсификация, развитието на индустрията и пътешествията си по света. С голяма гордост се похвали, че бил първият държавен глава, който се опълчил на руския президент. ЕС не е външна политика, а моето семейство, заяви той. "Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се на точното място. В много моменти бях сам, но носих своята отговорност", продължи Плевнелиев.
Като най-тежък период от мандата си той определи февруари 2013 г., допреди това всичко вървяло спокойно. Помолил Бойко Борисов и Сергей Станишев да направят широко служебно правителство. Бях оставен абсолютно сам, когато имаше стотици хиляди граждани, протестиращи срещу монополите, оплака се държавният глава. "Едно от най-големите постижения на моя мандат е това, че в продължение на много месеци аз бях сам. Държавата се крепеше на мен. В тези моменти е изключително важно каква е личността на държавния глава", не пропусна да се похвали Плевнелиев.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ