С 68,7% се увеличил износът на пресни зеленчуци
/ брой: 14
За първите десет месеца на миналата година от страната са изнесени почти 30 000 тона пресни зеленчуци и над 33 000 тона пресни плодове. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Спрямо същия период на предходната година се наблюдава увеличение, съответно с 68,7% и 2,2%. Най-голям принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци имат краставиците, гъбите и бобовите зеленчуци, съответно с 3,9 хил. тона, 1,9 хил. тона и 3,2 хил. тона. Отчита се ръст и при износа на пиперки, зеле, моркови, тикви, лук и патладжани. От произвежданите в страната плодове най-значително увеличение на износа спрямо десетте месеца на 2015 г. се наблюдава при ягодите, ябълките, крушите и малините - между 4 и 9 пъти, а по-умерено - при гроздето, кайсиите, прасковите, сливите, дините и вишните - от 6,6% до 54,6 на сто. Същевременно, износът на черупкови плодове, череши и пъпеши намалява в рамките на 33,5% - 89,6 на сто.
За периода януари-октомври 2016 година страната ни е внесла малко над 193 000 тона пресни зеленчуци и 240 000 тона пресни плодове. Най-внасяни пресни зеленчуци са доматите, а от плодовете - гроздето.