24 Април 2024сряда20:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близо 60% от сирийските деца бежанци в Турция учат

Все още е притеснителен броят на незаписаните в училище, алармират от УНИЦЕФ

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 7

Близо половин милион сирийски деца бежанци в момента са записани в училищата в цяла Турция. Но въпреки че е налице повече от 50% увеличение на записване от юни миналата година, над 40% от децата в училищна възраст - или 380 хиляди деца бежанци, все още не са включени в образователния процес, заявиха представители на УНИЦЕФ.
"За първи път от началото на кризата в Сирия сирийските деца в Турция, които посещават училище, са повече от тези, които са извън класните стаи. Турската държава трябва да бъде похвалена за това огромно постижение. Но ако не са предвидят повече средства, все още има много реален риск от "изгубено поколение на сирийските деца, лишени от уменията, с които един ден ще трябва да възстановят страната си", каза Джъстин Форсайт, заместник-изпълнителен директор на УНИЦЕФ, след посещение на програмите на Детския фонд на ООН в южната част на Турция.
Турция е дом на повече от 1,2 млн. деца бежанци. Това я поставя в челната класация на страни, приютили деца бежанци.
В партньорство с правителството на Турция, УНИЦЕФ помага за укрепване на образователната система, увеличаване на достъпа до обучение и подобряване на качеството на приобщаващото образование за сирийските и турските уязвими деца в Турция. От 2013 г. УНИЦЕФ е помогнал за изграждане, обновяване или оборудване на близо 400 училища, обучение на около 20 хил. сирийски учители доброволци. Приблизително 13 хил. учители получават месечни стимули.
В ход са усилия за включване на сирийските деца в национална програма, която предоставя парични надбавки на уязвими семейства за изпращането и задържането на техните деца в училище.
В целия регион общо 2,7 млн. сирийски деца са извън училище. По-голямата част от тях са в разкъсваната от военен конфликт Сирия, където милиони деца остават в опасност. Около 300 хил. деца са в капан в 15 области, които са под обсада в цяла Сирия, а още 2 млн. са в области, които са до голяма степен откъснати от жизненоважна хуманитарна помощ, в резултат на боеве и ограничения за достъп. Това включва 700 хил. деца в райони под контрола на джихадистите от "Ислямска държава".
Междувременно турското Министерство на труда съобщи, че страната е разрешила миналата година на 13 298 сирийски бежанци да започнат работа.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ